2023. december 28., csütörtök

ÚJRAOLVASÁS: KARSAI DÁNIEL - MIT TEHET MAJD MAGYARORSZÁG ESETLEGES ÚJ MINISZTERELNÖKE? - TÉVKÉPZET, HOGY A NER HÁROM HÓNAP ALATT ELTÜNTETHETŐ (INTERJÚ, 2021)

168 ÓRA
Szerző: BÁNHIDI EMESE
2021.09.03.


...a kiindulási alap egy nagyon veszélyes pszichés állapot az ellenzék oldaláról, hogy csodavárás van, és annak a tévképzete, hogy itt a választás után a NER három hónap alatt eltüntethető. Gondoljunk abba bele, hogy Orbán Viktor, akinek 12 évből 10 évig kétharmada volt úgy, hogy az összes közjogi méltóság hozzá lojális, hosszú évekbe telt ide eljutni, ahol most vagyunk. Ő sem tudott egyből egy autoriter rezsimet kialakítani, látjuk, hogy a kétharmad államszervezeti ellenszél nélkül milyen sebességgel működik, Orbán Viktor megmutatta. Még kétharmaddal sem ment egyik napról a másikra. Ha feles többség lesz, akkor még lassabb lesz a reform végrehajtásának sebessége. Akkor mások lesznek a lehetőségek. Szűkebbek lesznek, de lesznek. Nagyon fontos, hogy ne úgy legyünk lelkesek egy választáson, hogy csodát várunk, hanem úgy, hogy egy pozitív folyamat elindításához adunk fölhatalmazást. Ami lassú lesz, lesznek benne visszalépések, lesznek benne csalódások. A csodavárásról, katarzísvárásról le kell mondani. Hihetetlen veszélyes, mert ebből jönnek az ilyen kivitelezhetetlen ötletek, amilyenekről beszélgetünk, és amelyek meg nem valósítása az ellenzékre szavazók gyors kiábrándulását vonhatja maga után. Tömegbázis nélkül viszont senki nem tud kormányozni. Azt hangsúlyoznám, hogy amit az előbbiekben kifejtettem, az nem a NER jellegének és lebontása szükségességének relativizálása, én is egy szörnyűséges rendszernek tartom. De kivitelezhető megoldásokról szeretnék gondolkozni és beszélgetni, nem a közjogi fantasy kategóriájába esőkéről. Nem Westeros sorsáról beszélgetünk, hanem Magyarországéról…. A folyamat lehet, hogy tíz vagy húsz év. Azt szokták mondani, hogy egy év rombolás, három év rendrakás.

És 10 év rombolás után 30 év a rendrakás?


Igen, lehet, hogy ez a realitás. Ahogy mondani szokták, a pesszimisták a legboldogabb emberek a világon, mert csak pozitív csalódás éri őket.

Orbán Viktor azért csinálta ilyen lassan, mert visszafogta magát, vagy azért, mert nem lehetett egyszerre?

Így volt lehetősége. Figyelembe kellett vennie hogy mi az, amit a társadalom elfogad lépésről-lépésre. Patikamérlegen kimérte, hogy meddig mehet el. Hatalomtechnikában Orbán Viktor zseniális, pontosan tudja, hogy hatalma nem korlátlan, még most sem – hiszen valójában egy pár ezres szűk elit áll szemben az ország egészével.

Nem lehet egyszerűen, hogy az ellenzék el akarja hitetni a választókkal, hogy győzhetnek, ezért mondják ezt?

Ezt válaszolja meg egy politológus. Szakmailag tudok erről nyilatkozni, hogy ezek az ötletek alkotmányjogi szempontból mennyire megvalósíthatóak, vagy nem. Megismétlem, a kivitelezhetetlen ígéretek azért nagyon veszélyesek, mert az ilyen alapon elért győzelmek után is felébrednek az emberek, hogy „jé, még mindig Polt Péternek hívják a legfőbb ügyészt, gyerekek, nem ezt ígértétek, takarodjatok”. És a következmények nagyon súlyosak lehetnek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.