2024. január 12., péntek

A RETTENETES BÉCS, A GRAND THEFT VIKTOR ÉS A LEGFONTOSABB SZIGET - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2024.01.12.


Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, az elmúlt nap és a ma reggel legfontosabb-érdekesebb cikkeivel + egy remek videóval. 

Pár anyagot külön is ajánlunk:





Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Találkozók

Csütörtökön kiderült, hogy a hónap végén Szijjártó Péter találkozik az ukrán külügyminiszterrel, az ukrán külügyi szóvivő pedig kérdésünkre elmondta, hogy a tárgyalás legfontosabb témái között lesz Orbán és Zelenszkij találkozójának megszervezése. Minimum abszurd, hogy az ukrán külügytől amúgy könnyebb konkrét, használható válaszokat kapnunk, mint a magyartól: legutóbb azt próbáltuk meg megtudni, hogy a magyar kormány miért nem írta alá azt a január 9-i állásfoglalást, ami elítéli, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság ballisztikus rakétát exportál Oroszországnak, de nem jártunk sok sikerrel.

Sok szempontból kapcsolódik ehhez, hogy Meloni közölte, csak akkor engedi európai pártcsaládjához csatlakozni a Fideszt, ha Orbán nem gátolja tovább Ukrajna támogatását, míg az Egyesült Államok nyíltan megüzente, hogy csalódottak a magyar kormány Ukrajna-politikája miatt.

A Szijjártó-Kuleba találkozóhoz képest jóval kevésbé meglepő fejlemény, hogy Orbán-Fico találkozó is lesz jövő héten Budapesten. És miközben nálunk a CÖF tüntetett a „lengyel államiság védelmében”, hír volt, hogy Maciej Wasik volt lengyel belügyminiszter-helyettes is éhségsztrájkba kezdett a börtönben, hogy a lengyel elnök újra kegyelmet adna a PiS két letartóztatott politikusának, valamint hogy több ezren tüntettek Varsóban a volt belügyminiszter letartóztatása ellen.

Az élet itthon

Ha lenne „Ma éppen melyik celeb mondta fel egy az egyben a fideszes narratívát?” versenyünk, akkor csütörtökön a trófea Krausz Gáborhoz került volna. Az interjújának csúcspontja egyértelműen akkor jött el, amikor a séf elmesélte, hogy nemrég nem mert sétálni indulni Bécs belvárosában.

Ott voltunk, amikor a nehezen összeszámlálható fideszes „kutatóintézetek” bemutatták legutóbbi „közvélemény-kutatásaik” „eredményeit”, és írtunk arról is, hogy a nap folyamán programot hirdetett Gyurcsány Ferenc, és valamiért úgy döntött, hogy ehhez jó felület lesz a Fidesz által bekebelezett Index, belemenve Rogánék játékába, hogy az még mindig egy normális újság. Az ellenzék aktuális állapotához kapcsolódott a Lakmusz cikke is arról, hogy hiába állítja Mesterházy Attila, nem a Fidesz, hanem a Gyurcsány-kormány idején épült EU-s pénzből 40 centis kilátó.

Hír volt még itthonról, hogy

a kormány 800 millió eurós infrastruktúra-fejlesztést vállalt a mini-Dubaj megépítéséhez,



- a rendőrség szerint rendben van, hogy törölték az állam elővásárlási jogát Orbán Ráhel tokaji ingatlanjain,

először kapott kettéosztott májat két beteg Magyarországon,

túlhajszoltság miatt felmondott az Operaház egyik balettművésze,


A világ

A hétvégén választanak Tajvanon, és az eredményt Pekingtől Washingtonig izgatottan figyeli mindenki. A választás elé időzítve nagyobb lélegzetű helyszíni riporttal jelentkezünk a szigetországról, amit még a szövetségesei se ismernek el önálló államként, miközben a globális világ egyik legfontosabb szereplője.

És még hír volt a világból, hogy

- az ukrán kormánynak át kell dolgoznia a teljes mozgósításról szóló törvényt,

Lettország államosította a rigai Moszkva-házat,

- finn és izlandi zenészek lobbiznak azért, hogy Izrael ne indulhasson az Eurovíziós dalfesztiválon,

- a magánegyetemek beengedése miatt csaptak össze a görög diákok a rendőrökkel Athénban,


Nem játék

Kiss Bence kollégánk csak úgy összedobta az év videóját: GTA előzetes NER-re hangolva, nem is érdemes többet írni róla előzetesen, tessék kattintani!

Járvány

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2021 decemberében döntött arról, hogy a tagállamok megkezdik a tárgyalásokat egy nemzetközi szerződés létrehozásáról, ami lényegében a következő világjárványra való felkészülést segítené elő. Az idő azonban fogy, és egyre inkább tűnik úgy, hogy az egészből végül nem lesz semmi.

Podcast

Tabusított téma a nőgyógyászhoz járás, miközben az egészségünkről van szó. Hogyan legyünk tudatosabbak, hogyan válasszunk orvost, mit tehetünk akkor, ha vizsgálat közben olyasmi történik, amit nem szeretnénk – erről szól a Tyúkól podcast legújabb epizódja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.