2024. január 18., csütörtök

AZ EP TÖBBSÉGE SZERINT ORBÁN VIKTOR MÁR EURÓPA CSELEKVŐKÉPESSÉGÉT VESZÉLYEZTETI

SZABAD EURÓPA
Szerző: GYÉVAI ZOLTÁN
2024.01.17.


Európa mumusaként ábrázolták a politikai centrumhoz tartozó EP-képviselők Orbán Viktort a szerdai plenáris vitán, megismételve a fenyegetést, hogy bíróság elé viszik a bizottságot a pénzcsapok megnyitása miatt. Ursula von der Leyen szerint a kormány teljesítette a kifizetés feltételeit, de további húszmilliárd eurós kifizetés befagyasztva marad.


Az Európai Parlament politikai centrumhoz tartozó kétharmados többsége éveken át a magyarországi demokrácia lebontása miatt bírálta Orbán Viktort és kormányát. A szerdai plenáris vitán már arra helyeződött a hangsúly, hogy a magyar vezető a legutóbbi, decemberi EU-csúcson az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatás és a többéves keretköltségvetés felülvizsgálatának megvétózásával az EU működését sodorta veszélybe.

„Az EU döntéshozatala megbénult. A tanácsnak sürgősen kezdenie kell valamit ezzel a helyzettel” – jelentette ki Petri Sarvamaa finn néppárti képviselő, aki aláírásgyűjtést indított az EP-ben annak érdekében, hogy a képviselő-testület szólítsa fel a tanácsot a 7. cikk szerinti eljárás új szintre helyezésére, megvonva Magyarország szavazati jogát. „Egy ember zsarolja és nevetségessé teszi az EU egészét. Orbán gyengíti az EU-t, ellehetetleníti a cselekvőképességét” – fogalmazott Terry Reintke, az európai zöldek német társelnöke, hozzátéve, hogy Putyin leghűségesebb szolgája ül az EU vezetőinek asztalánál.

„Az európai demokrácia az utolsókat rúghatja Orbán miatt” – ütött meg drámai hangot Gwendoline Delbos-Corfield, az EP magyarjelentés-tevője, aki felszólította a belga soros EU-elnökséget, hogy folytassa a félbeszakadt munkát a tanácsban a magyar kormányhoz címzendő ajánlásokról a 7. cikk szerinti eljárás keretében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.