2024. január 18., csütörtök

AZ EU TÖRTÉNETÉNEK LEGNAGYOBB BOTRÁNYA, HOGY ORBÁNNAK A VÉTÓVAL VALÓ ZSAROLÁSRA FIZETTEK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.01.17.


A legnagyobb morális kár az, hogy a jogállamiság felszámolása miatt felelősségre vont Orbán azt látja, hogy az Európai Unió egyes vezetőivel külön alkut lehet kötni a jogállami normák és az uniós testületek megkerülésével, s az EU-ban is úgy intézik a dolgokat, mint Magyarországon és az alvilágban. Márpedig nagyon úgy néz ki, hogy ez történt.

Jogállami normák között nem történhet meg, hogy valaki zsarolásra használja a vétójogot, hogy ezzel kibújjon az Európai Parlament és az uniós testületek döntései alól, s az Unió ennek engedjen. Másik oldalról elfogadhatatlan gengsztermódszer, hogy az Unió pénzért vesztegessen meg bárkit, hogy ne vétózza meg az európai közös akaratot.

Az európai polgárok, az Európai Parlament, az EU alapszabálya és normái ellen elkövetett legsúlyosabb visszaélés, hogy egyes európai országok vezetői, az Unió egyes hivatalnokai sajátjuknak tekintsék az Uniót, saját szakállukra kössenek asztal alatti megegyezéseket, és semmibe vegyék az uniós határozatokat. Szerény véleményünk szerint ezért börtön jár.

Orbán kiröhögi Európát, az európai jogrendet, a liberális demokráciákat, a jogállamiságot, ha azt látja, hogy ennek képviselői ugyanúgy zsarolhatók, megvesztegethetők (mert azzal, hogy Orbán eladta nekik a szavazatát a befagyasztott uniós pénzekért, ő is megvesztegette őket, ahogy az érintett uniós vezetők is megvesztegették Orbánt). Ez bűncselekmény.

Teljesen egyértelmű, hogy csalás történt. Ukrajna uniós csalakozásának megszavazása fejében oldották fel a jogállamiság megszüntetése miatt befagyasztott pénzeket, anélkül, hogy Orbán a jogállami feltételeket teljesítette volna. Nyilvános zsarolás és nyilvánosan elkövetett vesztegetés történt, ami alapjaiban ássa alá az Európai Unió hitelességét.

A Merkel által meghonosított jogállamellenes kamarillapolitika folytatása ez, ami az EU eddigi válságainak is a forrása. Merkel sajátjaként irányította és manipulálta az Unió működését, kijátszotta és érdekei szerint mozgatta az uniós testületeket. Ugyanazt csinálta szinte, amit Orbán Magyarországon: demokráciába burkolta saját önkényét.

Merkel távozása után születtek azok a döntések, amelyek megszüntették az Unió első fasiszta államának európai közpénzből való finanszírozását. Az Ukrajna uniós felvételével és támogatásával kapcsolatos egyhangú döntések követelményét használta ki Orbán arra, hogy a vétójogával visszaélve megzsarolja az EU-t, és az uniós pénzért adja a szavazatát.

Amikor az EU néhány vezetője ebbe belement, a háttérben és az asztal alatt ezt az üzletet megkötötte, aláásta az Európai Unió hitelességét, megkérdőjelezte az alapjait, és Orbán (valamint Putyin) kezébe adta Európa sorsát. Ha ezek után a szélsőjobb elsöpri a jogállami demokráciák képmutató és hazug képviselőit, azon semmi csodálkozni való nem lesz.

Orbán úgy zsarolta meg őket, hogy továbbra is a kezében maradtak. A fennmaradó pénzért cserébe hajlandó csak megszavazni a költségvetést, az Ukrajnának nyújtandó támogatást, ami az európai biztonság és az európai béke kulcsa. Az EU felelős vezetői, akik Orbánnak szolgáltatták ki Európa biztonságát, maguk is zsarolhatóvá váltak, bűnözők.

A felelősöket nyilván nem lenne nehéz megtalálni, mert Ursula von der Leyenről lehetne egy másik plakátot csinálni, hogy úgy táncol, ahogy a fasiszta Orbán fütyül, Macron sem lehet ártatlan az ügyben, aki Párizsba hívja vacsorázni a zsarolót a megegyezés előtt, nem tudjuk, hogy a német kancellár a kávézásra küldéssel mennyire van benne a botrányban.

Ha van valódi Európai Ügyészség, akkor annak azonnal ki kell nyomoznia, hogy mi történt, és büntetőeljárás alá kell vonnia azokat, akik mindenkit kijátszva a vesztegetésben részt vettek. Európa azért gyenge, mert évtizedek óta így működik. A demokrácia intézményeit néhány elnök és kancellár, uniós tisztségviselő megkerüli és sajátjaként kézzel vezérli.

Mindent asztal alá söpörnek. Hha ennek az ügynek nem lesz vizsgálata, nem lesz független nyomozás, nem lesz ítélet, és nem derül ki a nyilvánosság számára, hogy mi történt, akkor Európa halott, halálra van ítélve. A jogállamiság tekintetében meghasonlott, és a fasiszták jogosan tartanak igényt az uralomra ennek a romlott, ócska, piszkos bagázsnak a helyén...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.