2024. január 21., vasárnap

BOD PÉTER ÁKOS: A KORMÁNY RENDSZERESEN TÉVED A GAZDASÁG SZÁMAIBAN – GYAKRAN SZÁNDÉKOSAN

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2024.01.21.


Bod Péter Ákos jogosnak tartja a kétkedést a kormány által meghatározott idei gazdasági célok ügyében. A közgazdász professzorral, korábbi jegybankelnökkel arról beszélgettünk, ha minden drágul – az üzemanyag, a biztosítás, a bankolás, stb… –, akkor hogyan teljesülhetnek a célkitűzések? Emlékeztetett rá, a kormányzat az általa bejelentett számokat – infláció, hiánycél, GDP – az előző éves tapasztalatok alapján, eddig még megközelítőleg sem tudta eltalálni.


A gazdasági célkitűzések között az embereket leginkább az infláció érdekli. Idei mértékét a kormány négy százalékban határozza meg. A független elemzők inkább öt vagy hat, akár hét százalékos éves inflációt valószínűsítenek. Az elmúlt négy évben a kormány által meghatározott értéknél mindig magasabb lett a tényleges. Esélyes, hogy most is így fog történni – kezdte elemzését Bod Péter Ákos.

A közgazdász professzor azzal folytatta, hogy az idei áremelkedések legfőbb oka a szolgáltatások folyamatos drágulása. Tavaly az élelmiszer és az energia árának emelkedése miatt lett olyan nagy az éves infláció, az idén ez a két termékcsoport talán nem ront a helyzeten. A KSH szerint a 2023-as évben a fogyasztói árindex 17,6 százalék, a nyugdíjas árindex 18,3 százalék volt; mindenesetre a bankok, a telefontársaságok, a posta és más állami cégek nagyrészt érvényesítik is a pénzromlás ütemét az áraikban, tarifáikban. Ebből adódik, hogy rengeteg termék és szolgáltatás drágul az idén is, bár nem lesz olyan látványos az árak emelkedése, mint tavalyelőtt és tavaly az élelmiszeré volt, hiszen annak drágulása azonnal szemet szúr a boltban...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.