2024. január 26., péntek

JÓPOFA, JÓ ILLATÚ, DE VESZÉLYES

NÉPSZAVA
Szerző: KUKLAI KATALIN
2024.01.25.


Az Elf Bar után az akár tízezer slukkos, száz-százötven szál cigarettának megfelelő nikotintartalmú Poco Bar lett ijesztően népszerű a tinédzserek körében. Zacher Gábor toxikológus szerint felvilágosításra, megelőzésre lenne szükség.

„Hihetetlen ízvilág, kiváló minőség, hatalmas választék, megbízhatóság, gigászi méret.” Kinek az érdeklődést ne keltené fel, ha ezekkel az üzenetekkel bombázza egy webshop? A dolog szépséghibája, hogy mindezeket – és még rengeteg hasonló önfényező szöveget – egy olyan oldalon olvashatjuk, amelyik egy igencsak káros, sőt talán kimondhatjuk: veszélyes eszközt árusít, ráadásul olyat, amelynek értékesítése Magyarországon illegális. Ez pedig a Poco Bar, egyfajta elektromos cigaretta, ami a legújabb őrület a tinik körében, fénysebességgel terjed a fiatalok között.

A név ugyan új, de a Poco Bar gyakorlatilag a néhány évvel ezelőtt megjelent Elf Bar továbbfejlesztett változata. Valóban népszerű termék, azonban kicsit túlhájpolják – vélekedik Zacher Gábor. A toxikológus lapunknak elmondta: „Kezdetben vala az Elf Bar a 600-800 puffal (egy puff egy szívás az ilyen elektromos, cigarettahelyettesítő eszközöknél – a szerk.), aztán ahogy fejlődött a technika, eljutottunk oda, hogy ezek a Pocók 10 ezer puffosak is lehetnek. Fajlagosan így sokkal olcsóbbak, mint a hagyományos cigaretták (ezek átlag ára kétezer forint), most 10-13 ezer forintért hozzá lehet jutni, sőt egyes szlovák boltokban akár 8000 forintért is meg lehet vásárolni egy ilyen elektromos dohányzáshelyettesítő eszközt.” A hazai dohányboltban megvenni nem lehet, mindössze internetes portálokat találtunk, ahonnan bárki beszerezheti.

Ezeket az eszközöket – vape-eket – gyakran hirdetik a hagyományos cigaretta egészségesebb alternatívájaként. Zacher Gábor megerősítette: valóban lehet ártalomcsökkentő szerepük abban az esetben, ha valaki ugyanúgy, ugyanolyan mennyiségben fogyasztja, mint a hagyományos cigarettát, azaz arról tér át az elektromos eszköz használatára. „A hagyományos cigaretta mondjuk 10 slukk, azt elszívja valaki, utána 1-1,5 óra múlva gyújt rá a következőre. Ha az ember 1-1,5 óránként elfogyaszt 10 puffot, akkor a szervezetébe került rákkeltő aldehidek mennyisége valóban jóval alacsonyabb, 8-10 százalék a hagyományos cigarettához képest. Ami a probléma, hogy jellemzően nem így használják, hanem az ember leül a tévé elé, és amíg megnéz egy filmet vagy egy meccset, folyamatosan puffogtat. Így 24 óra alatt 5-6 doboz cigarettának megfelelő mennyiségű káros anyagot is be tud vinni a szervezetébe.”

Ezek az alternatívák más szempontból is kedvezőbbek, hiszen ettől nem lesz büdös az ember, nem hamuzza össze a világot, nem dobálja szét a csikkeket, nincs füst, ami a környezetet passzív dohányzásra kényszerítené. Azonban a toxikológus felhívta a figyelmet arra, hogy a legnagyobb probléma az, hogy ez a dohányzási forma a fiatalok körében rendkívül népszerű és menő, míg a hagyományos cigaretta ma már gáz. Ez viszont kellemes, gyümölcsízű, jó illata van, jópofa, ugyanakkor igenis ártalmas a szervezetükre. Zacher Gábor szerint nagyon jó lenne, ha ezeket az eszközöket olyan irányba fejlesztenék tovább, hogy az ember ne tudjon egyszerre túl sokat elszívni, hanem mondjuk 15-20 puff után letiltana az eszköz, és csak 1-2 óra múlva lehetne újra használni. Persze ezt is ki lehet játszani, ha valaki több terméket vásárol, ennek ellenére talán ezzel lehetne csökkenteni a szervezetbe juttatott káros anyagok mennyiségét. Kérdésünkre a toxikológus megerősítette a szintén felröppent hírt, hogy elvileg lehet vásárolni hexahidro-kannabinolt tartalmazó vape-eket is, de ez valójában nagyon ritka...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.