2024. január 18., csütörtök

KIESETT HÁROM HÓNAP, ÉPP AMIKOR 23 MILLIÁRD FORINT HUPPANT BE A LÉLEGEZTETŐGÉP-BIZNISZBE

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2024.01.18.


Milliárdok sorsa maradt elvarratlanul a Covid-járvány és az óriási állami lélegeztetőgép-biznisz idejéből. Ezúttal a legtöbb gépet szállító TMT Technics Kft. esete került elő. A Magyar Judo Szövetség elnökének érdekeltségében álló cégnek hatalmas nyereséget hozott az állami megrendelés, de megmaradt egy rakás gép, és úgy fest, nem sikerült maradéktalanul elszámolnia a vásárláshoz a külügyi tárcától kapott előleggel. Mérlegéből pedig épp a legizgalmasabb három hónap számai hiányoznak.


Vészjósló figyelemfelhívást írt a könyvvizsgáló a TMT Technics Kft. közbenső mérlegéhez 2022 februárjában: nincs elegendő pénzügyi fedezete a kötelezettségek megfizetésére, és ez „kétséget vethet fel a társaságnak a vállalkozás folytatásra való képességével kapcsolatban, mivel nem lesz képes a szokásos üzletmenet során rendezni a kötelezettségeit”. Magyarán a cég nem tudja kiegyenlíteni a tartozásait, márpedig aki nem tud fizetni, az előbb-utóbb bedől.

Váratlan fordulat volt ez ahhoz képest, hogy a TMT a nagy kormányzati lélegeztetőgép-biznisz egyik „fürkésze” volt, és 2020-ban a mintegy 300 milliárd forintos üzlet részese lehetett.

A TMT a Covid-járvány kitörésének évében az állami megrendeléseknek köszönhetően 18,5 milliárd forint árbevételt mutatott ki, és a bő 2,8 milliárd forint adózott eredményből a tulajdonosok még abban az évben kivettek 863 millió forint osztalékelőleget.

A TMT-től rendelték a legtöbb, 1200 lélegeztetőgépet. Az állami megrendelések – e cég 2,8 milliárdos nyereségét is beszámítva – messze 30 milliárd forint feletti nyereséget hoztak a kiválasztott vállalkozásoknak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.