2024. január 17., szerda

KÖZELEG A VÁLASZTÁS, DE AZ ELLENZÉK KEZD KICSÚSZNI AZ IDŐBŐL

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2024.01.17.


Ahogy közeledik a június 9-i önkormányzati választás időpontja, a megállapodások helyett egyre több saját polgármesterjelöltet jelentenek be az ellenzéki pártok. Múlt héten a Momentum három olyan kerületben jelezte az indulási szándékát, ahol más pártnak már régóta van jelöltje. Több fővárosi kerületben és vidéki nagyvárosban két vagy akár három ellenzéki jelölt is készül a kampányra.

Abban egyetértenek az ellenzéki pártok, hogy legkésőbb április közepére, a kampányidőszak és ajánlásgyűjtés kezdetére mindenhol csak egy jelölt maradhat a Fidesszel szemben, ha győzni akarnak. Az viszont még nem látszik, hogyan dőlnek el a vitás kérdések. A korábban csodafegyvernek tekintett előválasztásra egyre kisebb esély van, miközben a tárgyalásokat a választási törvény decemberi módosítása is bonyolítja.

Karácsony Gergely főpolgármester október 23-án még optimistán azt ígérte: heteken belül létrejöhet az ellenzéki megállapodás Budapesten. Ez azonban még január közepére sem született meg. Bár az LMP kivételével minden ellenzéki párt beállt Karácsony főpolgármester-jelölti indulása mögé, a kerületi polgármesterjelöltekről még messze nincs megegyezés. Budapesten a huszonháromból tíz kerületben vannak viták, a megyei jogú városok közül pedig többek között Egerben, Győrben, Miskolcon és Szolnokon is kérdéses még, hogy melyik párt adja a közös jelöltet.

Információink szerint a karácsonyi ünnepek előtt megakadtak az ellenzéki tárgyalások a közös fővárosi listáról és az ellenzéki polgármesterjelöltekről, és január első felében sem történt előrelépés az ügyben. Az elmúlt napokban több ellenzéki vezető politikussal beszélgettünk a háttérben, és

nagyon úgy tűnik, hogy valójában még senki nem látja a képletet, amivel meg lehetne oldani a vitás kérdéseket.

Egyik beszélgetőpartnerünk egyenesen úgy látja: rosszabb állapotban van most az ellenzék, mint a legutóbbi önkormányzati választás előtt öt hónappal. Mielőtt azonban teljesen temetni kezdenénk az ellenzéket, érdemes felidézni, hogy 2019-ben az október 13-i önkormányzati választás előtt mindössze három hónappal, július elején jelentették be Budapesten a közös polgármesterjelöltek listáját, míg Ferencvárosban még ennél is később, augusztus közepén dőlt el az előválasztás után, hogy Baranyi Krisztina lesz a jelölt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.