2024. január 8., hétfő

MAGYARORSZÁG KÉTSZER ANNYIT KÖLT UKRAJNÁRA, MINT AMERIKA – LEHETSÉGES EZ?

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MAGYARI PÉTER
2024.01.08.


A meglepő adat GDP-arányosan igaz, bár a helyzet jóval bonyolultabb annál, mint ahogy azt a statisztika sugallja. Ha alaposan megvizsgáljuk a számokat, akkor kiderül, hiába vélik sokan, hogy csupán Amerika proxyháborúja zajlik Ukrajnában, valójában az európaiak nagyobb áldozatot hoztak eddig Ukrajna megmentéséért és az orosz agresszió megfékezéséért.


A Kieli Világgazdasági Intézet készíti a legfontosabb statisztikákat Ukrajna nyugati támogatásáról a háború kitörése óta. Az egyik adatsoruk alapján a magyar kormány kétszer annyi támogatásra kötelezte el magát 2023. október 31-ig Ukrajna felé, mint az Egyesült Államok.

Mindeközben nagyon éles kritikákat kap a magyar kormány, mert az EU-n belül a leginkább oroszbarát politikát viszi. Orbán Viktor miniszterelnök decemberben egyenesen megvétózta, hogy az EU új, minden eddiginél hosszabb távú támogatásra kötelezze el magát Ukrajna mellett. Ám ettől még a kieli intézet adatai valóságosak. A magyar kormány – a lehetőségeihez képest – elvben többet áldoz Ukrajna támogatására, mint Amerika. Az ellentmondásosnak látszó helyzet feloldása egy remek példája annak, mennyire bonyolult a világpolitika, és mennyi szempontot kell figyelembe venni, amikor egy adatot értelmezni akarunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.