2024. január 8., hétfő

HERCZOG LÁSZLÓ: AZ ELESETTEK, A SZEGÉNYEK SEGÍTÉSE MINIMÁLIS EMBERI KÖTELESSÉG

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.01.08.


Magyarországon egy OECD statisztika tanúsága szerint 2010 óta folyamatosan csökken a szociális háló fenntartására fordított összeg, amiről Herczog László úgy véli, az egyáltalán nem jó egy országnak. A korábbi szociális és munkaügyi miniszter szerint még keresztényi alapon is el lehetne magyarázni, hogy az elesettek, a szegények segítése minimális emberi kötelesség. Ha pedig nem gondoskodnak megfelelően az elesettekről, a betegekről, az idősekről, az a társadalom állapotáról mond súlyos ítéletet. A magyar szociális hálón nagyon sok a lyuk.

Magyarország 2022-ben a GDP 17, 2 százalékát költötte szociális kiadásokra. Ez a szám mennyire mutatja meg, hogy a legszegényebbek számára mennyire élhető az ország?

Egy átlagszám önmagában mindig keveset mond, hiszen működhet a rendszer úgy, hogy a szegényeknek nagyon keveset ad, és a jobb módúaknak többet. Erre – sajnos – elég sok példát tudunk mondani. Mindenekelőtt nézzük a családi pótlékot, amelynek az összegét befagyasztották, és 2008 óta nem változott, pedig azóta jelentősen nőtt az infláció. Az a kedvezmény viszont, amit a személyi jövedelemadón belül kapnak a családok – és amit egyfajta családi pótléknak is tekinthetünk –, kifejezetten azoknak kedvez, akiknek van, illetve akiknek relatíve magas jövedelmük van. Akinek nincs jövedelme, az ebből nem részesül, ami kifejezetten egy fordított logika. De én még idsorolnám a lineáris személyi jövedelemadót is, amely a minimálbérestől ugyanúgy elveszi a 15 százalékot, mint attól, akinek több millió forint a fizetése. Az pedig nyilván nem mindegy, hogy valakinek a megélhetési szükségleteit veszélyezteti az elvonás, mint a minimálbéresekét, vagy nem. A sok százezres fizetéseknél ez a veszély legalább nem áll fenn az alapvető, létszükségletű élelmiszereknél...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.