2024. január 9., kedd

MI LETT A TÖBB SZÁZ BEZÁRT POSTÁVAL?

SZABAD EURÓPA
Szerző: KUCZOGI JAKAB
2024.01.08.


Az elmúlt bő egy évben több száz postát zárt be a magyar állam költségcsökkentésre hivatkozva. Az érintett hivatalok helyett a Magyar Posta partneri programot hirdetett, de egyelőre sok helyen így is levél- és csomagszolgáltatás nélkül maradtak.


Nem helyezte alacsonyra az ünnepek tétjét Kecskemét polgármestere. „Az első karácsonyi ajándékot ma át is nyújthatom a városnak” – fogalmazott Szemereyné Pataki Klaudia egy helyi posta átadása kapcsán december 8-án. A megnyitó a kötelező politikusi beszéden túl zenei elemet is tartalmazott, egy postakürtöt fújtak meg, de unikálisnak mondható, hogy az ünnepségen a Mikulásnak is üzentek: egy óvoda egyik csoportja rajzokat küldött a Télapónak. Ezek voltak az első küldemények a Gázló utca régi-új hivatalából.

Ez volt az egyike annak a sok száz postának, amelyeket az elmúlt bő egy évben zártak be Magyarországon. Kecskeméten végül egyéves nyomásgyakorlás után az önkormányzat egy civil szervezettel közösen nyitotta újra az intézményt.

Fogyasztói szokások átalakulása


A bezárások első hulláma 2022 novemberében kezdődött, akkor energiatakarékosságra hivatkozva 366 postát csuktak be. A területért is felelős Nagy Márton úgy érvelt az InfoRádiónak, hogy csak az alacsony forgalmú hivatalokat zárják be, a vidéki állomások a tél végével ismét kinyitnak.

Sok helyi, főleg idős lakosnak komoly terhet jelentett az intézkedés. A felháborodás akkora volt, hogy Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András is levelet írt a Magyar Postának. Az első megrökönyödés után végül több önkormányzat is tárgyalni kezdett, egy olyan konstrukción dolgoztak, amelyben legalább részben átvállalta az adott település vagy kerület az üzemeltetést. Nagy Márton ígérete egyébként nem igazán valósult meg: a 366-ból csak 45 fiók nyílt újra.

2023 áprilisában már arról beszélt a miniszter, hogy a Magyar Postát rendbe kell tenni, és az állam számára legolcsóbb működést kell biztosítani. Pár nappal később kiszivárgott, hogy bezárják az 1500 fő alatti településeken működő kispostákat. Ezzel a lépéssel azonban az intézkedéssorozat nem ért véget. Ezután nem sokkal Nagy Márton egy olyan törvénymódosítást nyújtott be, amelyben az állt, hogy a jövőben nem 25 ezer főként kellene egy postát üzemeltetni, elég harmincezer lakosonként egyet fenntartani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.