2024. január 29., hétfő

MIÉRT KELL HÓNAPOKAT VÁRNI EGY ULTRAHANGVIZSGÁLATRA?

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2024.01.29.


Kevés a radiológus, és ez már ellátási problémákat okoz. Egy szakorvos szerint hálátlan és túlterhelt szakma az övék, nem véletlen, hogy sokan vándorolnak át a magánegészségügybe.

Az 50 éves Zoltánnak nyaki fájdalmai voltak, ezért október közepén megkeresett egy reumatológust Budapesten. Az orvos két héttel későbbi időpontot adott nyaki MRI-re. A vizsgálat végén Zoltánnak azt mondták, hogy körülbelül hat hét múlva készül el a lelete. Zoltán először december közepén érdeklődött telefonon az eredményről. Akkor azt mondták, hogy csúszás van, jó, ha két hónap múlva megkapja a diagnózist. Január elején ismét érdeklődött. Akkor azt a választ kapta, hogy nagyon nagy a terhelés, de hamarosan kiállítják a leletet. Végül január 9-re készült el, tehát Zoltán viszonylag hamar kapott időpontot a vizsgálatra, de

közel két és fél hónapot kellett várnia az eredményre.

Zoltán esete nem egyedi, hasonlókat tapasztalhat bárki, aki leletre vár vagy esetleg képalkotó vizsgálatra próbál időpontot kérni állami intézményben.

„Sajnálattal értesítjük, hogy ultrahangvizsgálatra előjegyzésünk 2024. márciusáig betelt” – írta a Szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézet oldalán tavaly június elején. Hiába telt el azóta több mint fél év, a márciusi vizsgálatra még mindig hónapokat kell várni. A szakrendelő vezetője, Raffay Éva a hosszú várólistákat a szakorvoshiánnyal indokolta.

A szakma problémáiról eddig nem sokat lehetett hallani, mostanában hangosabb volt a sajtó a kórházi fertőzések vagy a tömeges felmondások miatt. A radiológusok inkább a háttérben dolgoznak, hiszen a feladatuk a betegségek diagnosztizálása például a CT, MRI, ultrahang segítségével. A jelentőségüket azonban jól mutatja, hogy egy komplexebb betegség kivizsgálásához legalább két-három különböző képalkotó vizsgálatra van szükség. Ugyan szakemberhiány máshol is van, de a gyors diagnózis felállítása megkönnyíti a hatásos kezelést, ezért a radiológusok kulcsfontosságú szereplők az egészségügyben.

Utánajártunk, mi az oka annak, hogy kevés a radiológus, és ez milyen ellátási problémákat okoz a gyakorlatban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.