2024. január 17., szerda

NAGY MÁRTON: A KÖVETKEZŐ NAGY FELADAT A TARTÓS NÖVEKEDÉS ÉS AZ EGYENSÚLY HELYREÁLLÍTÁSA

ARÉNA / INFORÁDIÓ
Műsorvezető: EXTERDE TIBOR
2024.01.16.



Ha van növekedés, akkor automatikusan csökkennie kell a hiánynak, a vita csak arról zajlik, hogy ez milyen gyorsan térjen vissza a 3 százalékos szintre – mondta Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A nemzetgazdasági miniszter beszélt a fogyasztás szerepéről, a magas nyomású gazdaságpolitika lényegéről, a reptérvásárlás áráról, túlzottan óvatosnak nevezte a jegybanki kamatpolitikát, és reagált a személyét érő kritikákra is.

Nagy Márton nemcsak önálló tárcát kapott a Nemzetgazdasági Minisztérium révén, hanem átvette a Gazdasági Kabinet vezetését is Varga Mihály pénzügyminisztertől, ennek ellenére az InfoRádió Aréna című műsorában azt hangsúlyozta, hogy ebbe nem kell hatalmi vagy politikai kérdéseket belelátni.

„Ez csak egy technikai munkaszervezési kérdés, így hatékonyabban tudjuk a kormány munkáját segíteni.

"Munka van, dolgozni kell, ennyi”

– összegezte a közelmúlt változásait.

Mint fogalmazott, a korábbi válságkezelés után most egy gazdaságnövelési fázis jön, ahol a Gazdasági Kabinet élén elsősorban koordinációs feladata van, minden miniszterre hárul szerep, ezeket csak össze kell hangolnia, és hozzátette, a kabinetet a nemzetgazdasági miniszter vezeti, de a költségvetés felett továbbra is a pénzügyminiszter őrködik.

„A fejlesztési irányokat kell meghatároznunk, de közben meg kell tartani a költségvetés egyensúlyát. Vannak olyan szabályozói lépések, amelyeknek nincs közvetlen költségvetési hatásuk, ilyen volt a kamatstop, amelynek nincs fiskális hatása, csak pénz csoportosítunk át a bankoktól az ügyfelekhez” – mondta Nagy Márton.

Felidézte, hogy a kormány több vállalását is teljesítette, így év végére nemcsak egy számjegyű lett az infláció, hanem 5,5 százalékra süllyedt, és ebben aktív kormányzati szerepvállalás volt. Példaként említette

  • az árfigyelő rendszer vagy
  • a kötelező akciózás, valamint
  • a fix vállalati energiaárak letörését és
  • a rezsivédelem fenntartását,

a miniszter szerint ez mind az infláció letörését szolgálta.

A másik teljesült vállalás Nagy Márton értékelése szerint a reálbérek növekedése: szeptembertől újra nő, előtt egy évig csökkent, de most már az emelkedés elérheti a hat százalékot, mert a bruttó béremelés elérheti a 12 százalékot is.

A kormány 2024-re már négyszázalékos növekedéssel számol, ehhez Nagy Márton szerint a gazdaság több elemét helyre kell állítani, mert „ez nem megy magától”. Első helyen a fogyasztást említette, ehhez szükség volt a reálbérek növekedésére, most pedig az kell még, hogy helyreálljon a lakosság bizalma, és a magas megtakarítási rátából lehet majd fogyasztás.

„Ha meglesz a bizalom, akkor eltűnik az óvatossági motívum” – mondta.

A másik feltétel a beruházások felfutása, de a tárcavezető szerint a fogyasztás magával húzza majd a beruházást, visszatér a belső keresletre termelés, és ezzel a beruházás. A kormány azonban segíthet, hogy gyorsabb legyen a beruházások felfutása, példaként említette Széchenyi vagy Baross Gábor programot, de az uniós források egy részét is minél gyorsabban a gazdaságba kell szerinte csatornázni...

ITT OLVASHATÓ, ITT NÉZHETŐ MEG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.