2024. január 30., kedd

ORBÁN NÉMI ÜVEGGYÖNGYÉRT ENGEDNI FOG UKRAJNA ÜGYÉBEN, AMI ITTHON JÓL ELADHATÓ

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.01.30.


Egyre nagyobb a nyomás, s egyre kisebb az ellenállás, Orbánék decemberi viselkedése az utolsó csöpp bizalmat és jóindulatot is elpárologtatta a kormány iránt a Bizottságban – mondta Jávor Benedek annak kapcsán, hogy a Financial Times a magyar gazdaságra mérhetetlenül súlyos csapást jelentő tervet szellőztetett meg. A főváros brüsszeli képviselője emlékeztetett rá, az uniónak nagyon elege lett a magyar kormány vétóiból és zsarolásaiból, a politikai hangulat pedig abba az irányba mozog, hogy tegyenek lépést ezzel kapcsolatban. Szerinte Orbán az eheti csúcstalálkozón elfogadja az uniós ukrán támogatási csomagot, ennek fejében kap valami apróságot, amit itthon úgy tud kommunikálni, hogy térdre kényszerítette Brüsszelt.


Mint a Népszava – a Financial Times értesülésére hivatkozva – megírta, az Európai Unió súlyos csapást mérhet a magyar gazdaságra, ha Orbán Viktor meg akarná vétózni az Ukrajnának szánt támogatást az Európai Tanács csütörtökön kezdődő rendkívüli csúcstalálkozóján. A tekintélyes brit lap által megszerzett bizalmas – uniós tisztviselők által készített – brüsszeli dokumentumokból egy olyan stratégia körvonalazódik, amely kifejezetten Magyarország gazdasági gyengeségeit célozza meg, veszélyezteti a forintot, jelentősen drágítaná a hitelfelvételt, rombolná a befektetői bizalmat, s ártana a „munkahelyteremtésnek és a növekedésnek”, ha Budapest nem hajlandó feloldani vétóját a Kijevnek nyújtott támogatás ellen. E finanszírozás nélkül „a pénzügyi piacok, valamint az európai és nemzetközi vállalatok kevésbé lennének érdekeltek abban, hogy Magyarországon fektessenek be” – áll a dokumentumban. Egy ilyen büntetés „gyorsan kiválthatja az államháztartási hiány finanszírozási költségeinek további növekedését és a valuta értékének csökkenését”.

A dokumentum rögzíti, ha a február 1-i csúcstalálkozón nem születik megállapodás, több állam- és kormányfő nyilvánosan kijelenti, hogy Magyarország nem kaphat uniós támogatásokat. Az uniós terv az EU és a leginkább oroszbarát tagállam, Magyarország közötti harc jelentős eszkalálódását jelzi – jegyzi meg az FT...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.