2024. január 30., kedd

SZEGFALVI ZSOLT: A LAKHATÁSI VÁLSÁG MEGOLDÁSA SOKSZOR NEM PÉNZ, HANEM ELHATÁROZÁS KÉRDÉSE

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2024.01.30.


Kevés a forrás, viszont nagy az igény a lakhatási szegénység megoldására – mondta a Hírklikknek a Habitat for Humanity magyarországi igazgatója. Szegfalvi Zsolt szerint ez országosan már komoly társadalmi problémát jelent, és bár a lakhatással foglalkozó szervezetek kidolgoztak megoldásokat, igyekezetük ellenére sem sikerült 2018 óta a kormánypárttal egy asztalhoz ülniük. Most az önkormányzati választásokra készülő jelöltekben bíznak. Azt remélik, ha valaki polgármester, vagy önkormányzati képviselő akar lenni, akkor érdemes vállalnia, hogy a településén – amennyire csak lehetséges – javítja a lakhatási válságot. Ehhez segítséget nyújt a Lakhatási Koalíció által készített Lakhatási Minimum.


Bemutatta a Lakhatási Koalíció a 2024-es választásokra készített, Önkormányzati Lakhatási Minimumot. Miért van szükség egyáltalán Magyarországon Lakhatási Koalícióra?

Folyamatosan arról beszélünk, hogy lakhatási válság van. A lakhatási szegénység különböző formái összességében mintegy 2-3 millió embert érintenek Magyarországon, ami komoly társadalmi problémát jelent. Mindenkinek van olyan ismerőse, akinek túl magasak az energiaárak, nem megfelelő minőségű lakásban él, esetleg nem biztos a lakhatása, vagy bizonytalanságokkal teli albérletbe kényszerül. A lakhatás önmaga nagyon sok olyan gazdasági, társadalmi, közösségi, akár családi területtel függ össze, ami a probléma nagyon komplex megoldását igényli. Egy szervezet viszont nem tudja kezelni ezt a helyzetet, ezért léptünk koalícióra...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.