2024. január 17., szerda

SZELÉNYI ZOLTÁN: AZ ÁLLAMI EGÉSZSÉGÜGY OLYAN, MINT AZ OROSZ RULETT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMERTH-KÁLLAI SZILVIA
2024.01.16.


A betegek az internetről gyógyulnak, az orvosok megkérdőjelezik a páciensek együttműködési szándékát – foglalta össze az egészségügy jelenlegi helyzetét Szelényi Zoltán traumatológiai sebész, orvos-közgazdász. Az MSZP egészségügyi kabinetjének vezetője szerint az állami egészségügyben dolgozók leterheltségén, hozzáállásán, az intézmény felszereltségén és szokásjogán múlik, hogy ki milyen ellátást kap. Az egész olyan, mint, amikor a süllyedő Titanicon még mindig játszik a zenekar – tette hozzá, amikor arról beszélgettünk, miért tereli az állam a magánegészségügy felé az embereket.


Jogosan érzik azt a betegek, hogy nincsenek biztonságban a jelenlegi egészségügyi rendszerben?

A betegbiztonságot minden jól működő egészségügyi ellátórendszernek szavatolnia kell. Korábban a szigorú minőségbiztosítás, a rendszeres ÁNTSZ ellenőrzések, vagy éppen a Egészségbiztosítási Felügyelet biztosította, hogy minden intézményben korszerű, biztonságos gyógyító munka szolgálja a betegek felépülését. A két utóbbi intézmény megszűnt, a minőségbiztosítási auditálás rendszere már évek óta nem működik. Tehát a dolgozók leterheltségén, jóindulatán, az intézmények szokásjogán, felszereltségén múlik, ki milyen minőségű ellátásban részesül. Ez sajnos egy nagyon esetleges rendszer, amelyben kódolva van a hiba lehetősége.

Összedőlhet a magyar egészségügyi rendszer? Egyáltalán létezik ilyen állapot?

Az egészségügy összedőlését véleményem szerint tényként kezelhetjük. Ahogy egyik kollégám mondta: olyanok vagyunk, mint a zenekar a Titanicon. A hajó már félig elsüllyedt, de mi még húzzuk a talp alá valót...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.