2024. január 5., péntek

SZUVERENITÁS ILLIBERÁLIS MÓDRA: TRUMP 8 MILLIÓ DOLLÁRT KAPOTT KÜLFÖLDI KORMÁNYOKTÓL AZ ELNÖKSÉGE ALATT, KÖZTÜK MAGYARORSZÁGTÓL IS

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.01.04.


A New York Times bemutatta, mit jelent a „szuverenitás” az illiberális autokraták szótára szerint. A lap idézi a képviselőház felügyeleti bizottságának demokratái által írt 156 oldalas, most nyilvánosságra hozott jelentést, melynek címe „Eladó Fehér Ház”. Ebben Trump cégeinek könyvelése alapján azt mutatták ki, hogy Trump négy ingatlanján keresztül 7,8 millió dollárt zsebelt be 20 külföldi kormánytól, a legtöbbet Kínától.

A Trumpot lefizető országok listáját Kína vezeti, Szaúd-Arábia, Katar és Kuwait követi. Az Orbán-kormány a listán csupán egy 1000 dolláros összeggel szerepel. Trumpnak el kellett volna adnia ezeket az érdekeltségeit, vagy azok nem fogadhatták volna el külföldi kormányok pénzét, miközben a tulajdonos az amerikai elnök. Trump ezzel (is) alkotmánysértést követett el.

Nem véletlen, hogy a listán egyetlen demokratikus európai ország sem szerepel, mert az efféle kormányzati kifizetés a megrendelő oldaláról is korrupciónak minősül,. Demokratikus jogállamok nem kerülnek ilyen kapcsolatba egy másik ország elnökének érdekeltségeivel, a szállodáival sem. Pedig nekik is vannak diplomatáik, küldöttségeik, de találtak maguknak más szállodát. Magyarország az egyetlen uniós ország, amely szerepel a listán, ha nem is nagy összeggel. De ki tudja, hogy más kifizetés történt-e, amit nem vizsgált a jelentés.

Ebből is látszik, hogy Orbán a világ korrupt részéhez tartozik, s az is látszik, miért szeret korrupt országokkal üzletelni. Trump megvesztegetésében is Kína vezeti a listát, Orbán esetében is a kínaiak állnak a vesztegetési lista élén...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.