2024. január 22., hétfő

TRUMP ÉS DESANTIS KIGOLYÓZTA HALEYT

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.01.21.


Ron DeSantis floridai kormányzó a New Hampsire-ben sorra kerülő újabb előválasztás előtt két nappal váratlanul kilépett a versenyből, és bejelentette, hogy Trumpot támogatja. Ez azt jelenti, hogy szavazóit Trump támogatására szólította fel. A hivatalos közlés szerint nem látott esélyt Trump legyőzésére, ezért nem látta értelmét a további pénzköltésnek.

A visszalépés találgatásokra ad okot, mert Iowa után egy nappal még Town Hall-t tartott New Hampshire-ben, erősen fogadkozott és készült, semmi jele nem volt annak, hogy a versenyből kiszáll. A hivatalos magyarázat mellett nem lehet kizárni, hogy Trump beígért neki valamit, esetleg megzsarolta, vagy mégis beállna alelnöknek mellé.

Ez utóbbi lehetőséget csökkenti, hogy Trump nem bízik DeSantisban, és nem akar még egyszer úgy járni, mint Pence esetében, aki nem támogatta az alkotmányos rend elleni támadását. Ezért valószínűnek látszik, hogy megválasztása esetén totális elmebeteget választ, aki nem lesz mellette az alkotmányosság kontrollja.

Mindenesetre a visszalépés legnagyobb nyertese Trump, akinek mindennél fontosabb volt, hogy sehol ne szenvedjen vereséget, erre pedig New Hampshire-ben nagy esélye volt. Ha DeSantis megosztja a MAGA szavazókat, Nikki Haley nyerhetett volna. Így azonban ez az esély a nullával egyenlő. A „kinek volt érdeke” kérdésre egyértelmű a válasz.

Ez meglátszik máris a felmérésekben. Haley-nek 41 százalékos a támogatottsága, amivel DeSantis részvétele mellett simán nyert volna New Hampshire-ben. Most azonban Trump támogatottsága 53 százalékos lett, ami jóval kevesebb lenne, ha DeSantis versenyben marad. Ez azt jelentheti, hogy Trump és DeSantis kigolyózta Haley-t.

Ezt alátámasztja, hogy két nappal New Hampshire előtt már nem volt anyagi jelentősége a kilépésnek, ezzel nem spóroltak semmi pénzt. Ezt bejelenthette volna New Hampshire után is, ahol várhatóan csak harmadik lett volna. Visszalépésével viszont megnyitotta az utat, hogy Trump már a vége előtt elsöprő győzelemmel a republikánusok elnökjelöltje legyen.

Trump, mint a nárcisztikus pszichopaták megtestesült mintapéldánya, mindenre képes volt, hogy győztes legyen mindenhol, mindenkit lesöpörjön, és „vezérként” vonuljon a Fehér Ház megszerzéséért folyó csatába. Ezért elképesztő aljassággal támadta Haleyt, bármire képes volt ahhoz, hogy valahogy kijátsszon mindenkit, és csak győztes legyen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.