2024. február 28., szerda

A GYERMEKEKET NEMCSAK A SZEXUÁLIS ABÚZUSTÓL KELLENE VÉDENI – 2. RÉSZ

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.02.28.


(Az 1. részt 
itt olvashatják)

Herczog Mária szerint a gyermekvédelmi szakma értői pontosan tudják, hogyan kell a gyermekvédelmet csinálni, és nagyon sokan így is csinálják. Ha megtehetik. Csakhogy egyre kevésbé tehetik meg. A vele készült interjú első részében azt mondta el, hogy nem a jogszabályok szigorítása lehet a megoldás a gyermekvédelemben. Ezúttal arról is beszélt, hogy nemcsak azok az esetek jelentenek problémát, amelyekben szexuális abúzus történt.

Nem csak Bicskén voltak és vannak problémák – emlékeztetett a szociológus. Példa erre az, hogy 2013-ban 23 évnyi munka után úgy mentettek fel egy szakembert az addig általa vezetett fővárosi intézmény éléről, hogy a helyére egy olyan budapesti gyerekotthon vezetőjét nevezték ki, ahol botrányok voltak. Az ombudsman többször is vizsgálatot indított „a gyermekekkel szembeni durva verbális agresszió, valamint a fizikai bántalmazás gyanúja” miatt, 2011 áprilisában pedig megállapította, hogy az otthonban sérülnek a gyermekek jogai. Két gyerek pedig meg is halt. A munkáját 23 éve kiválóan végző szakember felmentésének okáról pedig szó sem esett.

De most sincs másképp. A sajtó megírta, csakhogy alig figyeltek fel rá, hogy egy III. kerületi óvodában egy autista kisgyereket Mauglinak neveztek. Herczog Mária szerint nem minden esetben szexuális abúzusról van szó, hiszen ott egy 5 éves autista, nem beszélő kisgyereket gyaláztak, megaláztak, gyötörtek. Ezek után két óvónőt elbocsátatottak, a harmadik - a legnotóriusabb – azonban ott maradhatott, szóbeli figyelmeztetést kapott. A kérdés az, hogy miért. Ahogy kérdés az is, hogy a többi gyerek, aki szem- és fültanúja volt a megalázásnak, aztán a szülők, vagy a többi ott dolgozó hogyan dolgozza ezt föl? Ráadásul, ha az anyuka – mondhatnánk abszolút jogtalan módszerrel, a gyerekre kötött magnetofonnal – ezt nem deríti ki, soha nem tudta volna bebizonyítani. Miközben az iskolák, óvodák tele vannak ilyen történetekkel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.