2024. február 6., kedd

AKKUMULÁTORVITA, 2. RÉSZ: VÍZHASZNÁLAT, BALESETEK ÉS ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA
2024.02.06.


Vita a magyarországi akkumulátorgyárak helyzetéről Éltető Andreával és Kaderják Péterrel a Címlapban, a Szabad Európa podcastsorozatában. A második részben szóba kerül a gyárak környezeti terhelése és vízhasználata, a munkavédelem és a balesetek kérdése, az, hogy mit tehetnek és tesznek a hatóságok a szabályok betartatása érdekében, de vendégeink kitérnek arra is, megéri-e százmilliárdokkal támogatni az akkumulátorgyárak Magyarországra települését.


Folytatódik a magyarországi akkumulátorgyárak helyzetéről szóló vita Éltető Andreával, a KRTK Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársával és Kaderják Péterrel, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetőjével, aki 2018 és 2021 között államtitkárként felelt az energiaügyekért.

A podcast első részében szóba került, hogy milyen haszna lesz a magyar gazdaságnak az akkumulátorgyárakból, és hogy miként hat a munkaerőpiacra az, hogy tízezres nagyságrendben érkezhetnek vendégmunkások ezekbe. Vendégeink átbeszélték a gyárak energiaellátásának és fenntarthatóságának kérdéseit, valamint arra is kitértünk, miként lehet növelni a magyar vállalkozások részvételét az akkumulátoriparban, és hogy a most betelepülő akkugyárak milyen együttműködéseket alakítottak ki a magyar egyetemekkel.

A második részben beszélik át azt, hogy mennyire terhelik meg a gyárak a közvetlen környezetüket, és hogy a vízigényes akkumulátorgyártás milyen hatással lesz az ország vízkészleteire. Témánk még, hogy miként tudják a hatóságok betartatni az előírásokat, és hogy valóban súlyosabbak-e az akkugyári balesetek más munkahelyi balesetnél. Kitérünk arra is, megéri-e százmilliárdokkal támogatni az akkumulátorgyárak Magyarországra települését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.