2024. február 6., kedd

KVÓTALIBERÁLISNAK SZÁNTÁK, DE PUTYINÉK MEGIJEDTEK A SAJÁT STATISZTÁJUKTÓL

TELEX
Szerző: NYILAS GERGELY
2024.02.06.


Szinte rendszerhibának tűnt, hogy az orosz elnökválasztásra bejelentkezhetett egy kívülről jött jelölt. Borisz Nagyezsgyin azonban a jelek szerint mégsem indulhat a választásokon, mert a támogató aláírásait a választási bizottság érvénytelennek találta. A választás kimenetele nem kérdéses, Vlagyimir Putyin nyer márciusban, mégis tétje van, miután ez az első szavazás azóta, hogy az elnök elindította Ukrajna elleni háborúját 2022 februárjában. Putyinnak a rendszer logikája alapján meggyőző fölénnyel kell nyernie, és az is kellemetlen lenne a Kremlnek, ha egy, a háború ellen felszólaló jelölt mérhető támogatást kapna.


Elütheti az orosz elnökválasztáson való indulás lehetőségétől a váratlanul felbukkant ellenjelöltet, Borisz Nagyezsgyint az orosz Központi Választási Bizottság (CIK). A testület hétfői bejelentése szerint az elnökjelöltséghez szükséges 100 ezer aláírás ellenőrzésekor 15 százalék szabálytalan, hiányos aláírást találtak a megengedett öt százalék helyett.

Erre hivatkozva megtagadhatják az indulását a március közepi elnökválasztáson, a végső döntést majd szerdán jelentik be. A Vlagyimir Putyin elnökkel szemben választási statiszta helyett sokak szemében egyre komolyabb alternatívaként számba vett Nagyezsgyin közölte, hogy ha nem regisztrálják őt elnökjelöltként február 7-ig, akkor a legfelsőbb bíróságon támadja meg a CIK döntését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.