2024. február 14., szerda

BALOG ZOLTÁN FÉNYES KARRIERJE ÉS SOK ÉVTIZEDES BARÁTSÁGA ORBÁN VIKTORRAL

TELEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2024.02.13.


Amikor 2018-ban Balog Zoltán hat év miniszterség után nem vállalt újabb szerepet Orbán Viktor harmadik kormányában, úgy tűnt, otthagyja a politikai pályát, és teljesen az egyháznak szenteli magát. 2021 januárjában református püspök lett, majd pedig a zsinat lelkészi elnöke, azaz lényegében a református egyház hazai vezetője. Balog azonban püspökként is fenntartotta és maximálisan ki is használta kormányzati, politikai kapcsolatait. Nagy ügyekben és látszólag kis ügyekben is. Ez sok szempontól jól jött az egyháznak, de a köztársasági elnököt és a Fidesz egyik meghatározó politikusát elsodró botrány után most a reformátusok vezető testülete inti arra Balogot, hogy újra kell gondolnia közéleti tevékenységét.

Balog nemcsak a miniszterelnökkel tart évtizedekre visszanyúló barátságot, de Novák Katalinnal is jó személyes kapcsolatban van. Tagja volt az államfő tanácsadó testületének, és gyakran megfordult a köztársasági elnök hivatalában is. Ahogy a Direkt36 és a Telex közös értesülésein alapuló cikkben egy forrásunk mondta: „Balog bejárt a Sándor-palotába intézkedni”, és „mindenben kavart”. Értesüléseink szerint ő is lobbizott Novák Katalinnál a bicskei gyermekotthon igazgatójának pedofilügyét eltussolni igyekvő K. Endre kegyelméért, aki történetesen szintén református.

Balogot kedden a Magyarországi Református Egyház vezetése rendelte be, hogy az Elnökségi Tanács ülésén számoljon be a kínos kegyelmi ügyben játszott szerepéről. A több órás tanácskozáson titkos szavazást tartottak, amin végül a résztvevők 86 százaléka bizalmáról biztosította a püspököt, de a testület arra kérte: gondolja át közéleti szerepvállalását. Sajtótitkárán, Havasi Bertalanon át Orbán Viktor miniszterelnök erre annyit reagált, hogy „a református egyház tagjaként bízik az egyházi vezetőkben és az egyház erejében.”

A láthatóan megilletődött egyházi vezető az ülés után megjelent videójában megismételte: K. Endre hatalmas vitát kiváltó kegyelmi kérvényét nem ő terjesztette fel, viszont az államfő tanácsadójaként az előzetes vélemények és más információk alapján valóban egyetértett a kegyelemmel. „Tévedtem és hibáztam” – ismerte el. A püspök most a posztján marad, de azt mondta: kész összehívni a zsinatot, azaz az egyház törvényhozó és legfőbb intézkedő testületét, hogy az döntsön majd további sorsáról.

Egyelőre tehát még nem tudni, mire fut ki ez a történet, és mi lesz Balog évtizedeken átívelő, fényes politikai és egyházi karrierjével. Egy református lelkész karrierjével, aki ott volt a Fidesz gyerekkoránál, Orbán Viktorral a kilencvenes évek eleje óta barátok, és aki előbb a párt hátországában töltött be fontos posztokat, majd hat évig a kormány meghatározó minisztere is volt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.