2024. február 4., vasárnap

EZERMILLIÁRDOS PÉNZESŐ: DERÍTSÜK KI EGYÜTT, MIRE KÖLTIK A MAGYAROK AZ ÁLLAMPAPÍRJAIK KAMATAIT!

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2024.02.04.


Most fizet kamatot az állampapír, amit ez elmúlt években vásárolt, de nem tudja, mit csináljon a pénzzel? Vagy nagyon is lenne mire elköltenie, és már tűkön ülve várja a kamatfizetést? Bármelyik a helyzet, van önnek egy kérdőívünk.


Teljesen névtelen, semmilyen személyes adatot nem gyűjtő felmérést indítunk, amit ide kattintva tud elérni. Arra vagyunk kíváncsiak, ki mennyi pénzt kap most az állampapírjai kamataként, és azt mire költi. Az eredményeket és a legjobb ötleteket a végén összegyűjtjük, feldolgozzuk, és teljes anonimitást tartva közöljük, hogy mindenki lássa, milyen ötleteik vannak a többieknek.

A következő néhány hónapban körülbelül ezermilliárd forint értékben fizet kamatokat az állam az állampapírok, azon belül elsősorban prémium állampapírok kamataira.

Ezek néhány kivételt leszámítva minden évben január vége és tavasz vége között fizetnek az előző előtti év inflációja felett valamennyi kamatprémiumot.

Amikor 2022 végére iszonyú nagy lett az infláció Magyarországon, az emberek rájöttek, hogy nem nagyon éri meg a párnacihában, vagy a fix kamatozású állampapírokban tartani a pénzüket. Ekkor kezdték el megrohamozni a bankokat és az államkincstárat, és volt, hogy egyetlen héten majdnem 200 milliárdért vettek csak prémium állampapírt.

Ez oda vezetett, hogy mára több mint 7000 milliárd forint van csak prémium állampapírban. Azt, hogy melyik sorozatból mennyit tart a lakosság, a következő ábrán mutatjuk:...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.