2024. február 5., hétfő

INDEX: NAGY MÁRTON SZERINT CSAK ÍGY NYERHETJÜK MEG AZ IDEI ÉVET

INDEX
Szerző: SZABÓ GYULA
2024.02.04.


A Magyar Nemzeti Bank az inflációt figyeli, ugyanakkor ha az inflációs adatok miatt sem csökkenti gyorsabb ütemben az alapkamatot – ráadásul ezzel képes lenne a növekedést is támogatni – akkor nem értem, hogy a jegybank mi alapján működik – nyilatkozta az Indexnek a nemzetgazdasági miniszter, aki a jegybank függetlenségének hangsúlyozása mellett arra is kitért, hogy idén meg kell találni a költségvetési egyensúly és a gazdasági növekedés közötti összhangot.


„Az idei évben nagyon fontos az egyensúly és a növekedés összhangjának megteremtése” – nyilatkozta az Indexnek Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki szerint a tavalyi anticiklikus költségvetési politika helyes volt, hiszen segítette a növekedést, és nem hagyta, hogy mély recesszióba csússzon a magyar gazdaság.

A FISKÁLIS INTÉZKEDÉSEK NAGY RÉSZE TÁMOGATOTT HITELPROGRAMOKON KERESZTÜL VALÓSULT MEG.

Ez jól megmutatkozik abban is, hogy az elmúlt évek gazdasági környezetében a Nemzetgazdasági Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt lévő Eximbank, valamint az MFB a megelőző évekhez képest sokkal nagyobb ütemben tudott növekedni. A két bank mérlegfőösszege jelentősen emelkedett, az EXIM-é 74 százalékkal, az MFB-é 20 százalékkal növekedett, ami történelmi eredmény. Az Eximbank esetén a növekedés főleg a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramnak köszönhető: a program nélkül a vállalati hitelezés 45 százalékkal esett volna vissza.

Nagy Márton lapunknak arra is kitért, hogy az egyensúly megőrzése mellett helyre kell állítani a gazdasági növekedést, így „idén kiemelt figyelem hárul a költségvetés egyensúlyára, és 4,5 százalékra kell visszahozni a költségvetési hiányt. Ez azt jelenti, hogy idén nullás lehet az elsődleges egyenleg.” Az elsődleges egyenleg makrogazdasági értelemben azt jelenti, hogy a közbeszéd által ismert költségvetési hiányból ki kell vonni a nettó kamatkiadásokat.

A tárcavezető szavai szerint ez a nullás egyenleg azt jelenti, hogy a költségvetés semleges lehet az idei növekedésre – amennyiben ugyanis az elsődleges egyenleg pozitív, akkor az visszahúzza a növekedést, amennyiben pedig negatív, úgy támogatja azt, hiszen extra forrást pumpál a gazdaságba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.