2024. február 5., hétfő

LAKÁSBA VAGY RÉSZVÉNYBE FEKTESSÜK A PÉNZÜNKET? - KISZÁMOLTUK, MELYIK A JOBB DÖNTÉS

PORTFOLIO / INGATLAN
Szerző: FUTÓ PÉTER
2024.02.05.


Örök kérdés, hogy az ingatlanpiac vagy a részvénypiac eszközei között érdemes-e nézelődni a magasabb hozam reményében. Ha visszatekintünk az ezredfordulóig, akkor vajon melyikkel jártunk jobban? Hogyan teljesített a magyar lakáspiac a magyar és az amerikai részvénypiacokhoz képest? Mi történt, ha valaki a 2008-as válság előtt vagy közvetlenül utána egy budapesti lakást, magyar részvényeket vagy különböző amerikai részvényeket vásárolt? Mostani elemzésünkben ezekre a kérdésekre kerestük a választ.


Tudjuk, hogy a befektetők jelentős része – nagyon helyesen – nem egyféle eszközben tartja a pénzét, hanem valami szerint diverzifikálja azt, például a részvény, az ingatlan vagy az utóbbi időben egyre népszerűbbé váló kötvénypiac között megosztva. Ennek ellenére vannak, akik inkább az ingatlan mellett érvelnek, mondván, hogy az egy kézzelfogható vagyonelem, valahol még háborús időkben is lakni kell, míg mások a részvénypiac mellett teszik le a voksukat a nagyobb likviditást, a kisebb befektethető összeget és a látványosabb hozamokat kiemelve.

Mostani elemzésünkben egészen 2001 elejéig mentünk vissza és az azóta eltelt közel 23 évben a lakásárindexeket településtípus szerint (Budapest, városok, községek) és régiók szerint (városi jogállású települések lakásárindexei Magyarország régióiban) hasonlítottuk össze a BUX-index és a három nagy amerikai tőzsdeindex (Dow Jones, S&P 500, Nasdaq) alakulásával.

Annak érdekében, hogy a forintban kifejezett magyar és a dollárban meghatározott amerikai indexek összehasonlíthatók legyenek, az aktuális negyedévek átlagos dollár/forint árfolyamával kiigazítottuk a számokat, majd első körben 2001 első negyedéves bázisra hoztuk. Azért emeltük ki ezt az időpontot, mert az MNB lakásárindexei eddig az időpontig követhetők vissza, ennél korábban csak az országos lakásárindexre vannak számok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.