2024. február 22., csütörtök

KARSAI DÁNIEL: AMÍG TUDOK KOMMUNIKÁLNI, NEM ADOM FEL

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERTÉSZ ÁDÁM
2024.02.22.


Amíg megoldható, hogy kifejezze a gondolatait, nem hozza meg az életvégi döntést, de annak jogát meg szeretné kapni, hogy ne kelljen eltűrnie emberhez méltatlan helyzetet – mondta Karsai Dániel a Szabad Európának. Az életvégi döntések ügyében közéleti vitát, pert, népszavazást, kegyelmi lehetőséget kezdeményező alkotmányjogász az elmúlt hetek eseményeiről is megosztotta a véleményét.


Az életvégi döntések képviseletétől mára eljutott odáig, hogy felhívást tesz közzé: ne szavazzanak a Fideszre az EP-választáson. Milyen megfontolásból vetette fel?

A kormány annyira nem tesz semmit ezekben a fontos ügyekben, mint az egészségügy, a gyermekvédelem és az életvégi döntésekhez való jog, hogy muszáj volt valamilyen erősebb figyelemfelhíváshoz folyamodni, és nem volt jobb ötletem, mint ez. Remélem, hogy a kormány előbb-utóbb úgy véli, meg kell szólalnia ezekben az ügyekben, mert eddig nem tette.

Ön szerint miért kaphatott kegyelmet K. Endre, és mit gondol az ügy következményeiről?

A Telex ezt egy nagyon korrekt tényfeltáró cikkben megírta, hogy Balog Zoltán lobbizott ennek az embernek a kérelméért, ezt Novák Katalin és Varga Judit elfogadta. Azt gondolták, nem derül ki, de kiderült. Az egész jól mutatja, mennyire egészségtelenül működik a magyar államszervezet, az állam és egyház elválasztása papíron sincs meg. Az elnöki kegyelem jogintézménye alapos reformra szorul, a kegyelmi kérvények nyilvánosságát kell megteremteni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.