2024. február 24., szombat

KÉT ÉV HÁBORÚ, HÁROM PORIG ROMBOLT VÁROS

TELEX
Szerző: KIRÁLY ANDRÁS
2024.02.24.


Az ukrajnai orosz invázió második évfordulója előtt elesett Avgyijivka, az ukránok dél-donyecki erődítménye. A harcokban szinte teljesen elpusztult a város, de az ottani károk mértékét egyelőre független forrásból nem lehetett felmérni. A háború elmúlt két évében három másik ukrán város esett el hasonlóan súlyos utcai harcokban: Mariupol, Szeverodonyeck és Bahmut. A pusztítás mértékét műholdas adatok elemzésével vittük térképre.


Napra pontosan két éve, 2022. február 24-én reggel az orosz hadsereg lerohanta Ukrajnát. Vlagyimir Putyin elnök és a hadvezetés villámháborúra készült, a támadást széles fronton, négy fő irányból indították meg: Belarusz és az orosz–ukrán határ északkeleti csücskéből két irányból indultak meg a főváros, Kijev irányába. Keleten Harkiv felé indították meg támadásukat, délen pedig szintén két irányból, a keleti, félig oroszbarát szakadárok kezén lévő Donyeckből nyugatra, a Krímből pedig északra kitörve Ukrajna fekete-tengeri partvidékét vették célba. A legnagyobb sikereket pont itt érték el, pedig papíron itt lett volna a legegyszerűbb feltartóztatni a támadást. A szakadár területek és Ukrajna határán nyolc éve erődített állásokon kellett átverekedniük magukat, a Krímből pedig csak két út vezetett ki, ezeket elvben könnyedén kellett volna blokkolniuk az ukrán erőknek.

Hogy végül az orosz erők milyen aknamunka, szabotázs és árulás segítségével juthattak el lényegében egy héten belül a Dnyeper folyó határolta területekig, máig vizsgálatok tárgya. Az eredménye azonban hamar tragikus napokat hozott Mariupolra, a háború előtt 425 ezer lakosú azovi-tengeri kikötő- és iparvárosra, mely mélyen a frontvonalak mögött találta magát...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.