2024. február 6., kedd

KICSODA K. ENDRE, AKI EGY PEDOFIL BŰNCSELEKMÉNYT PRÓBÁLT ELTUSSOLNI, MÉGIS KEGYELMET KAPOTT?

TELEX
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2024.02.06.


Napok óta azt találgatja a közvélemény, hogy a pápalátogatás ürügyén miért adott kegyelmet Novák Katalin köztársasági elnök a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, aki zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat. Az ellenzék már fideszes pedofillobbiról beszél, és Novák lemondását követeli, miután a sajtóban megjelent, hogy a kényszerítésért jogerősen három év négy hónap börtönre ítélt K. Endrének fideszes kapcsolatai lehettek. Ezt sugallta szombati Facebook-posztjában Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője is, aki szerint az igazgatóhelyettes ezért kaphatott kegyelmet.

Hétfőn pedig Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője már Varga Judit lemondását követelte a Fidesz EP-listájának éléről. Varga felelőssége azért merült fel, mert bár Novák határozott a kegyelemről, a kérelmet miniszerként Varga terjesztette fel, és az érvényességéhez az ő ellenjegyzése is kellett. A vonatkozó törvény előírásai szerint a kérelmet – illetve az ügy ezen szakaszában már kegyelmi kezdeményezést – az igazságügyi miniszter terjeszti fel a köztársasági elnöknek, „akkor is [...], ha a kegyelem gyakorlása iránt nem tesz előterjesztést”. Kerestük Varga Juditot, többek között azzal, hogy tett-e előterjesztést a kegyelemre.

Rendszerváltás utáni történelmünkben nem precedens nélküli, hogy az igazságügyi miniszter ne ellenjegyezze az elnöki kegyelmet, de csak egyszer fordult elő. Dávid Ibolya, az első Orbán-kormány igazságügyi minisztere nem ellenjegyezte Göncz Árpád kegyelmi határozatát, Kunos Péter bankárnak le is kellett töltenie büntetését. Vargát arról is kérdeztük, hogy miért ellenjegyezte a köztársasági elnök kegyelmi határozatát. A Sándor-palota korábban annyit közölt, hogy „Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség”, de konkrét kegyelmi ügyekről nem adhatnak felvilágosítást.

Összeszedtük, mit lehet tudni K. Endréről, és mennyi alapja lehet a fideszes kapcsolatokról szóló híreknek.

Orbán testvérének egyesülete tartott birkózóedzéseket a gyermekotthonban

A legerősebb fideszes szálnak az tűnik, hogy 2015-től Orbán Viktor testvérének birkózóegyesülete tartott edzéseket a bicskei gyermekotthonban. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság oldalán megjelent beszámoló szerint a NIKÉ SE a Birokra Magyar! elnevezésű program nyomán jött létre 2009-ben. A miniszterelnök testvére, Orbán Győző volt az egyik alapító, akinek a Borsod Megyei Birkózószövetségben is volt tisztsége akkoriban. Az előbb említett program a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyerekek számára biztosított sportolási lehetőséget. A NIKÉ SE is ezen keresztül került kapcsolatba a bicskei intézménnyel.

Nem találtunk arra utaló információkat, hogy K. Endrének különösebb szerepe lett volna az együttműködésben, azon túl, hogy ő felügyelte az edzések lebonyolítását a gyermekotthonban. „K. Endre szakmai egységvezető, igazgatóhelyettes, pszichológus, illetve testnevelő kollégám a mentora ennek a területnek, ő segíti hétről hétre az edzések zökkenőmentes lebonyolítását” – ezt maga az igazgató nyilatkozta. A bicskein kívül további hat gyermekotthonban volt jelen az Orbán Győző-féle birkózóegyesület, amely a Direkt36 szerint később beolvadt a Budapesti Honvéd Sportegyesületbe.

Az igazgatóhelyettes többször feltűnt a felcsúti Puskás Akadémiánál: egy alkalommal a bicskei gyermekotthon diákjait kísérte el a RealTanoda elnevezésű szociális és sportprogram egyik eseményére, máskor pedig a program vezetőjével és a budapesti József Attila Színház igazgatójával, a jobboldallal nyíltan szimpatizáló Nemcsák Károllyal találkozott, hogy a lehetséges együttműködésről beszélgessenek.

Elsőre hangzatosnak tűnhet, hogy a pedofil igazgatót fedező K. Endre megfordult Orbán Viktor szülőfalujában, de ez sem bizonyítja, hogy kiterjedt fideszes kapcsolatrendszere lett volna. A RealTanoda program 2011-ben indult a Real Madrid és a Puskás Akadémia együttműködésében, tehát nem a volt igazgatóhelyettes kezdeményezéséről van szó. A bicskei gyermekotthon pedig csak egy volt a programban részt vevő iskolák és gyermekotthonok közül...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.