2024. február 6., kedd

„EGY SZAKMUNKÁS IS SOKKAL TÖBBET KERES NÁLAM” – KIFAKADTAK A BÍRÁK A „KIVÉREZTETÉSÜK” MIATT

24.HU
Szerző: KOZÁK DÁNIEL
2024.02.06.


Sorra távoznak a bírósági dolgozók az alacsony, egyre inkább versenyképtelen fizetések miatt. Hiába döntött rekordokat az infláció, már második éve nem emelkednek az illetmények a bíróságokon. Ez idő alatt 35 százalék volt a pénzromlás, és 34 százalékkal emelkedtek az átlagkeresetek, vagyis a bírósági dolgozók a fizetésük értékének több mint egyharmadát elvesztették az elmúlt két évben. A szereplők szerint a bírósági rendszer a működésképtelenség határán lavíroz, az igazságügyi tárca szerint viszont a bírósági hivatal felelős a béremelések elmaradásáért.

"Tizenhárom éve vagyok bíró, komoly ügyeket tárgyalok, és már egy szakmunkás is sokkal többet keres nálam"

– fakadt ki a 24.hu-nak egy törvényszéken dolgozó, neve elhallgatását kérő bíró, aki szerint nehéz nem arra gondolni, hogy ki akarják véreztetni a bíróságokat.

„Egy erkölcsileg és egzisztenciálisan is kiszolgáltatott bírói kar nem lesz képes ellátni az alkotmányos funkcióját, azaz nem jelenthet hatékony féket és ellensúlyt a kormánnyal és az Országgyűléssel szemben. Egy fáradt, kiégett és megélhetési gondokkal küzdő bíró nyilvánvalóan kevéssé lesz képes tartással és erkölcsi szilárdsággal ellenállni a külső, a másik két hatalmai ág részéről érkező nyomásnak. És a közigazgatási perekben az alperesi oldalon mindig az állam vagy az állam nevében határozatot hozó közigazgatási szerv áll, legyen az a Gazdasági Versenyhivatal, a kormányhivatal, egy minisztérium vagy bármely más közigazgatási hatóság” – mondta lapunknak a bíró, aki példákat is hozott.

"Egy bírósági titkár kezdő fizetése nettó 316 ezer és 346 ezer forint között mozog. Neki kell felülvizsgálni a Schadl György-féle végrehajtók végrehajtásait, akik nem pár százezres, hanem százmilliós jövedelemmel bírnak – mennyire frusztráló lehet ez nekik, illetve mekkora a korrupciós kockázat lehetősége?! Vagy nézzük azt, hogy a versenytanács százmilliárd forintos kartelldöntéseinek a jogszerűségét a bíróságok bírálhatják el, az ebben részt vevő bírók pedig feleannyit sem keresnek, mint a versenytanács tagjai. A tárgyalóteremben, ahol ítéleteket hozunk, az összes hivatalos személy, szakértő és kirendelt ügyvédi is jóval többet keres nálam és a kollégáimnál" – sérelmezte...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.