2024. február 18., vasárnap

NYAKUKON A GONDOS ORBÁN VIKTOR, AVAGY A GÁTLÁSTALAN ÁTVERÉS

NÉPSZAVA
Szerző: BALASSA TAMÁS
2024.02.18.


Felháborodásában visszaküldi a gondosórát egy Pest megyei kisnyugdíjas, olyannyira elvtelennek és szánalmasnak tartja az idősekről való gondoskodás fideszes pártpropagandába csomagolását. Ha kap egy kis informatikai és levelezési támogatást, Ursula von der Leyen bizottsági elnököt is tájékoztatja arról, hogy a Fidesz pártkampányra használja az EU-forrásokat. Mivel szerinte ez külföldi pártfinanszírozás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal is megkapja a magáét: Lánczi Tamás elnök váratlanul – ahogy J. néni fogalmaz – szeretett pártja és kormánya ellen indíthatna vizsgálatot
.

– Egy percig sem vagyok hajlandó a nyakamban hordani a Fidesz narancssárga nyomógombját, amivel irányíthat, felügyelhet, nyomon követhet, és akár Orbán Viktor is megszólalhat a szívem fölött, hogy ugye el tetszettem-e már menni szavazni? Inkább összegyűjtök egy kis pénzt, és veszek egy segítséghívási célra tökéletesen megfelelő, segélyhívó gombos mobiltelefont – berzenkedik J. néni, aki a kiléténél és arcmásánál fontosabbnak tartja a mondandóját.

Mint ismeretes, a gondosórát uniós pénzből, 104 milliárd forintos beruházással, magyar társfinanszírozással hozta tető alá az állam, a kormányzati kötődésű 4iG informatikai fejlesztésével. A célok fontosságát nehéz vitatni. Magyarországon sok idős ember él egyedül, távol a család vagy akár az ellátórendszer figyelmétől is. A gondosóra nyakban vagy csuklón hordva, váratlan krízisekben építhet gyors kapcsolatot a diszpécserszolgálat s ezáltal a gyors segítség felé. Nyugdíjasszervezeti vezetőkkel beszélgetve azt hallottuk, nem kérdés, hogy mentett már életet. A gond nem is ezzel van.

Véletlenül sem tudnak igazat mondani

– Gondosórát küldtek, tehát az a legkevesebb, hogy gondosan áttanulmányoztam, amit kaptam – kezdi J. néni, aki nem hagyott kétséget a gondossága felől. Töviről hegyire górcső alá vette a szerzeményt. Rögvest megállapította, hiába keresi benne az órát, az ugyanis nincs benne. – Ez a legkevesebb, persze, de ha már őszinték vagyunk, a „vészjelző karkötő vagy nyaklánc” közelebb állt volna a valósághoz. De ezek véletlenül sem tudnak igazat mondani! – csattan fel egy göndör kacaj a kisnyugdíjasból.

J. néni előtt 35 oldalas dokumentáció fekszik a konyhaasztalon. A 6 oldalas használati útmutató mellett 13 oldalas adatkezelési tájékoztató és 13 oldalas szerződés kéri a figyelmét, 2 oldalas leporellóval, és végül – vagy először is, nézőpont kérdése – Orbán Viktor soraival. Magyarország miniszterelnöke egy régi és megnyerő fényképről atyáskodón mosolyogva közli, ez a kormány gondoskodik az idősekről, mert ők építették a hazát, és megvédi őket mindentől. Közte a baloldali kormányoktól, amelyek elvették a 13. havi nyugdíjat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.