2024. február 18., vasárnap

ORBÁN VIKTOR ÉVÉRTÉKELŐJE: „ABCÚG, BRÜSSZEL, ÉLJEN EURÓPA!”

SZABAD EURÓPA
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2024.02.17.


Orbán Viktor szerint Novák Katalin és Varga Judit nemcsak azt bizonyította be, hogy szükség van a nőkre a politikában, hanem azt is, hogy bárki hibázhat, álljon mégoly magas poszton is. A kormányfő évértékelőjében egy új, „európai” jobboldal megalakulását nevezte legfőbb reményének 2024-re.

Egészen abszurd jelenetek előzték meg a Várkert Bazárnál szombat délután Orbán Viktor évértékelőjét. Azt lehetett tudni, hogy a Novák Katalin és Varga Judit lemondásához vezető politikai válság miatt a szokásosnál is kevesebb teret adnak a független sajtónak, hogy legalább a helyszínre érkezőket megpróbálja megkérdezni. Ez a gyakorlatban úgy valósult meg, hogy a Várkert Bazárt minden korábbinál jobban körbekordonozták, a bejáratnál pedig Kubatov Gábor pártigazgató munkatársa nemcsak a gyalog érkezőkhöz odalépő újságírókat próbálta félrelökni, de időnként még a Fidesz képviselőin is taszított egyet, ha úgy érezte, megálltak volna, hogy válaszoljanak a kérdésekre. Így egyedül a másik irányból érkező Deutsch Tamás nyilatkozott érdemben az elmúlt napokról.

A Fidesz EP-képviselője szerint a két lemondással kezelték a kialakult válságot, ő maga pedig már 1992-ben egy gyermekvédelemről szóló tanulmánykötet egyik szerzője volt, így álláspontja azóta mindenki számára világos lehet a témában. Magyar Péterről azt mondta: Varga Judit volt férje „éppen olyan szánalmas, mint Márki-Zay Péter”, és ennyire kell komolyan venni, amit mond. (Magyar Péter a rendezvény előtt nem sokkal azt írta közösségi oldalán, hogy a kormány egyik minisztere korrupciós ügy részese, és erről Orbán Viktor is tud.)

„Mint egy rémálom”

A Várkert Bazárban sem Novák Katalin, sem a korábbi ceremóniamester, Balog Zoltán nem volt ott, így Orbán Viktor csak Schmitt Pál és Áder János korábbi elnököt köszöntötte. A kormányfő nem köntörfalazott, azt mondta: „A ’24-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul, Novák Katalin lemondott. ( …) Olyan ez, mint egy rémálom, mindannyiunkat megviselt. Novákot a magyar érdekekért harcoló elnök asszonynak nevezte, aki „a magyarok jobbik énjét testesítette meg”, aki „nem a férfiakkal szemben és az ő mércéjük szerint akarta bizonyítani rátermettségét”. Orbán szerint Novák megmutatta, hogy a nők a politikában is alapvetően szükségesek – csakúgy, mint az élet minden területén...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.