2024. február 7., szerda

ROGÁN ANTAL BEKÖLTÖZNE A MOBILUNKBA: DIGITÁLIS KÁNAÁN VAGY ONLINE RÉMÁLOM?

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA
2024.02.07.


Két éven belül elindulhat a Digitális Állampolgárság Program, amelynek eredményeként minden, állammal és közszolgáltatóval kapcsolatos ügyünket a mobilunkon lehet majd intézni. A teljes program Rogán Antal felügyelete alatt zajlik, és nemcsak sokmilliárdos üzlet lehetőségét rejti magában, de komoly adatvédelmi visszaélésékre is alkalmas lehet – már ha sikerül megvalósítani. Maga a szabályozás alkotmányellenes lehet, ráadásul a NAIH sem véleményezhette a törvényt, pedig a GDPR értelmében kötelező lett volna bevonni az adatvédelmi hatóságot.


Két éven belül elérkezik a digitális Kánaán a közigazgatásba, a mobilunkra költözik az állammal való kapcsolattartás – legalábbis így szólnak a Digitális Állampolgárság Programmal kapcsolatos ígéretek. A DÁP annyira fontos a kormánynak, hogy nemcsak az Alaptörvényt módosították miatta, de a programot felügyelő Rogán Antal egy olyan háttérbeszélgetést is tartott róla, amelyre a kormánytól független sajtó képviselői is kaptak meghívót (a Szabad Európa nem volt közöttük).

A DÁP-ról szóló beszámolók még a független sajtóban is többnyire azt emelik ki, hogy végre vége lehet a papíralapú ügyintézésnek, esetleg kisebb adatvédelmi aggályokra hívják fel a figyelmet. Pedig ennél jóval többről van szó: a programban benne rejlik a teljes megfigyelés lehetősége és az, hogy akár egy banki ügyintézésnél is hátrányba kerülhetünk. Adatainkat majdnem lehetetlen lesz töröltetni, ráadásul hiába hangsúlyozzák, hogy a DÁP használata önkéntes lesz, a törvény szövegéből ennek épp az ellenkezője következik.

Rogán Antal kezébe ezzel nemcsak tökéletes kampányeszköz kerülhet, de egy potenciálisan több tízmilliárd forint értékű üzlet is. Nagy kérdés, hogy meg tudja-e a valósítani a nagyszabású programot az az államigazgatás, amely ennél egyszerűbb rendszereket sem tud megbízhatóan működtetni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.