2024. február 5., hétfő

„TALÁN NEM KELL KUPORGATNI” – MÁRIS BÉRFESZÜLTSÉGEKET OKOZ A PEDAGÓGUSOK FIZETÉSEMELÉSE TÖBBEN ÖRÜLNEK UGYAN A PLUSZ PÉNZNEK, MÉGSEM ELÉGEDETTEK

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2024.02.05.


– Nem tájékoztattak részletekbe menően és az előkészítésbe sem vontak be minket – nyilatkozta a Népszavának egy állami iskola igazgatója, részben cáfolva a tankerületi központok felügyeletét ellátó Klebelsberg Központ állítását, mely szerint álhír, hogy az iskolák igazgatói és a pedagógusok nem kaptak semmilyen tájékoztatást arról, hogy januártól mi alapján emelkedett az illetményük. Az igazgató szerint, bár hivatalosan volt „tájékoztatás”, az lényegében kimerült abban, hogy szinte szó szerint felidézték számukra a béremelésről szóló kormányrendeletet.

– Ez alapján viszont nem tudtam pontosan megmondani a kollégáimnak, hogy mennyi lesz a fizetésük januártól, hiába kérdezték. Kérdésekből pedig volt bőven.

– Az új munkaszerződéseket a tankerületben dolgozták ki az iskolaigazgatók megkérdezése nélkül, mi csak postások voltunk, nekünk kellett bemenni a papírokért.

Mert még azt sem tudták megoldani, hogy egy kézbesítő kihozza őket – mondta a lapunknak nyilatkozó intézményvezető.

A kormány átlagosan 32,2 százalékos béremelést ígért a pedagógusoknak, ám ez nem konkrétan a pedagógusbérekre, hanem a fenntartók rendelkezésére álló bértömegre vonatkozott, amit a fizetésekre fordíthatnak. Ez egyedül a legalacsonyabb, vagyis a gyakornok fokozatú pedagógusok számára tette lehetővé, hogy a tavaly novemberi bérükhöz viszonyítva 32,2 százalékos emelést kapjanak, a magasabb fokozatokba tartozóknak alacsonyabb mértékű emeléssel kellett beérniük. A megemelt béreket tartalmazó szerződéseket január 30-áig kapták meg, vagyis csak hónap végén derült ki, mennyi pénzért dolgoztak január eleje óta. Az igazgató szerint vegyes volt a fogadtatás, és már most vannak bérfeszültségek is...


Lásd még:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.