2024. március 6., szerda

A BICSKÉN TÖRTÉNTEK NEMCSAK A GYERMEKVÉDELMI RENDSZER, DE A KORMÁNY CSODAFEGYVERÉNEK HIÁNYOSSÁGAIRA IS RÁMUTATNAK

24.HU
Szerző: RUGLI TAMÁS
2024.03.05.


„Bicske nem tipikus eset, ezért nem tipikus megoldást kell keresni rá” – nyilatkozta lapunknak egy hazai gyermekvédő egyesület igazgatója. Az elnöki kegyelemben részesített K. Endre ügyéből levont következtetések most általánosságban is megmutatják a pedofilok listázásának problémáit és hiányosságait, egyúttal érzékeltetik, hogy a gyermekbántalmazás messze nem merül ki a pedofil bűncselekményekben.


A gyermekvédelem leendő csodafegyvereként tárta a nyilvánosság elé a kormány a pedofil-nyilvántartást 2021 nyarán: olyan adatbázis tervét vázolták fel, amiben amerikai mintára névvel, arccal, lakóhellyel listázzák a pedofil bűnelkövetőket. Amikor Selmeczi Gabriella első alkalommal prezentálta a parlamentben a (később melegellenes irányba elvitt) gyermekvédelmi törvénycsomag elemeit, a nyilvántartás bevezetésének szükségességét azzal indokolta, hogy „a pedofilok ne rejtőzködhessenek, ne reménykedhessenek abban, hogy elbújhatnak, hogy megússzák, következménye lesz, akár ha csak egy ujjal is hozzányúlnak a gyermekeinkhez”.

Eltelt két év, és az ország egy olyan pedofil bűncselekmény-sorozattól hangos hetek óta, ami közvetve két korábbi miniszter és a köztársasági elnök bukását is elhozta. Ennek fényében nem látszik sikertörténetnek a pedofilok elleni harc, még úgy sem, hogy V. János, a bicskei gyermekotthon korábbi, pedofil igazgatója még jóval az adatbázis megnyitása előtt követte el a neki felrótt bűncselekményeket, és azóta is börtönben van. Az államfő a bűncselekmény eltussolásában közreműködő társának adott kegyelmet.

Egy szelet gyermekvédelem

A Belügyminisztériumtól kapott információink alapján a pedofil-nyilvántartás indulása óta havonta átlagosan százával indítják a kereséseket az arra jogosultak: 2022-ben 7265, 2023-ban 2181, míg az idén, február 23-ig bezárólag 827 lekérdezés történt. Érdeklődtünk arról is, hogy a kegyelmi botrány kirobbanása óta nőtt-e az adatbázis látogatottsága, esetleg látnak-e már kirajzolódó trendeket, amikor az emberek jellemzően sűrűbben látogatják a nyilvántartást, de erre nem kaptunk választ.

Hol kell keresni?

A rendszer eléréséhez a magyarorszag.hu oldalon a Család menüpontot kell megnyitni, ezen belül a Gyermekvédelem kifejezésre kell kattintani, majd A gyermeket sértő nemi élet szabadsága vagy nemi erkölcs elleni bűncselekményt elkövető személyekre vonatkozó adatok megismerhetővé tétele fület kell kiválasztani. Az adatigénylés feltétele az elektronikus személyazonosítás, majd ezt követően az adatigénylés céljáról és jogalapjáról is nyilatkozni kell. A keresésre azok a nagykorú személyek jogosultak, akiknek van kiskorú hozzátartózójuk, vagy ilyen személy nevelését vagy gondozását látják el. Anonim módon, csak úgy böngészgetni tehát nem lehet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.