2024. március 6., szerda

IRÁNY: A LEMARADÁS - INTERJÚ BOD PÉTER ÁKOSSAL

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2024.03.06.


Az Európai Unióban 2023-ban a magyarok fogyasztása volt a legalacsonyabb. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői szerint a hazai háztartások azért költik a legkevesebbet, mert nálunk a legalacsonyabb a családok jövedelme. Ezt a kormány hibás gazdaságpolitikájának rovására írják. Mások az uniós szinten még mindig példátlanul magas inflációt hibáztatják, amiért szerintük az MNB okolható. Magyarázat persze mindenre szokott lenni, a következményekről azonban ritkábban esik szó. Erről Bod Péter Ákos egyetemi tanárt, az MNB korábbi elnökét kérdeztük.


„Amikor egy ilyen hír megjelenik, az emberek többsége megvonja a vállát, mert nem tud mit kezdeni az ilyen hasonlítgatásokkal. Persze, aki utazik, megérzi a pénztárcáján, hogy ugyanolyan vagy még drágább az élet Magyarországon, mint a többi uniós országban, csakhogy itt az uniós átlagkereset feléből vagy harmadából kell a családoknak gazdálkodniuk” – mondja Bod Péter Ákos. Úgy gondolja, a háttérben megbújó gazdasági folyamatokra kell odafigyelni, mert a mindennapjainkat valójában azok befolyásolják.

Ilyenkor az év elején jelennek meg az előző évi gazdálkodásról szóló számok, amelyek bizonyos kétarcúságot mutatnak. 2023 második-harmadik negyedévében – a kormány szerint – véget ért a recesszió, de minden valószínűség szerint az éves magyar gazdasági visszaesés még most is a második legnagyobb lesz az Európai Unióban. Októberben a KSH szerint valamivel 10 százalék alá csökkent a havi infláció, amelyet az év végén már mindössze 5,5 százalékosra mértek, de éves átlagban 17 százalék feletti lett az áremelkedés üteme, ami európai rekord...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.