2024. március 8., péntek

A KREML MÓDSZEREIVEL PRÓBÁLJÁK BESÁROZNI ORBÁN KRITIKUSAIT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2024.03.08.


A New York Times részletesen mutatja be azt a megtévesztési módszert, amely során ismert aktivistákat manipulált felvételekkel igyekeznek besározni. Kati Marton, magyarországi születésű amerikai szerzőt igyekeztek megtéveszteni. Marton szerint ez totálisan a Kremlre emlékeztet.


Orbán Viktor politikájának a magyarországi ellenzőit volt hivatott besározni az a manőver, amelynek során egy provokátor megtévesztő felvételeket készített amerikai közéleti szereplőkkel – írja a New York Timesban Andrew Higgins, a lap közép- és kelet-európai tudósítói irodájának a vezetője.

Eszerint Kati Marton, magyarországi születésű amerikai szerző mintegy fél évvel ezelőtt abban a hiszemben volt, hogy Wesley Clarknak, a NATO európai erői volt főparancsnokának az egyik barátjával beszél az interneten, Zoom-ot használva. Az illető a neki elküldött önéletrajzában Svájcban élő, eredményorientált, kelet-európai zöldenergia-lehetőségeket kereső befektetési menedzserként mutatkozott be. Akkor sem gyanakodott, amikor a beszélgető partner a magyarországi viszonyokra terelte a szót, hiszen ő maga három könyvet is írt az országról, ezek közül az egyik szüleinek 1955-ben történt bebörtönzéséről, majd a család elmeneküléséről szól. Tegyük hozzá a pontosság kedvéért: apja az AP amerikai hírügynökség budapesti tudósítója volt. De vissza Kati Martonhoz, aki most már látja, hogy piszkos trükk révén csapdába akarták ejteni.

Idén január 31-én az X – korábbi nevén Twitter – közösségi platformon egy magát MagaBabe-nek nevező felhasználó töredékes videófelvételt tett közzé az általa titokban rögzített beszélgetésből. Ez a felhasználó egyébként rendszerint Donald Trumpot dicsőitő posztokat szokott megosztani. A szóban forgó anyagban azonban Clark tábornokról készített felvételt is elhelyezett. Erre azonnal lecsapott Orbán magyarországi médiagépezete – írja a New York Times. A Mandiner néhány órán belül úgy tálalta, mint annak bizonyítékát, hogy Kati Marton és Soros György többi, úgymond feketeöves ügynöke a magyar kormány megdöntésére szőtt összeesküvést. A felvételen az állítólagos befektetési menedzser, akinek a hangja torzítva hallható, arra igyekszik rávenni beszélgető partnereit, hogy mondják ki, Orbán ellenfeleit Soros pénzeli. Az egyik, ehhez kapcsolódó hangklipen Marton azt mondja, „igen, ne is mondja”. Egy másik helyen Clark Sorosnak az ukrajnai tevékenységéről beszél. Az álbefektető arra ösztökéli, hogy szóljon azokról az amerikaiakról, akik pénzzel támogatják a magyar ellenzéket. „Senki sem annyira, mint George” – hangzik el a tábornoktól a megvágott videófelvételen.

„Ez totálisan a Kremlre emlékeztet. Visszajutottunk az ötvenes évekbe. Ugyanabba a szerepbe kényszerítenek, amelybe annak idején a szüleimet: a nép ellenségének a szerepébe” – idézi a New York Times Kati Martont, aki a New York-i székhelyű, Action for Democracy elnevezésű, a demokrácia mellett elkötelezett aktivistákat nem csupán Magyarországon, hanem másutt is támogató alapítvány tanácsadó testületének az elnöke.

Clarkot, aki szintén tagja ennek a testületnek, még tavaly áprilisban kereste meg az álbefektető, és később találkoztak is Prágában, illetve Amszterdamban, hogy Kelet-Európáról beszélgessenek. A tábornok szerint az illető hitelesnek tűnt. Az a svájci telefonszám és emailcím viszont, amelyet az illető használt, már nem él. A kivágott és közzétett beszélgetésrészletek nem bizonyítanak többet, mint azt, ami régóta köztudott, hogy Soros a nyolcvanas évek vége óta szerte a volt kommunista Kelet- és Közép-Európában támogatta a demokráciát – írja a New York Times. Egyúttal megszólaltatja Brian Listont, a Recorded Future nevű kiberbiztonsági vállalat elemzőjét, aki szerint a MagaBabe által közzétett videófelvételek nem autentikusak.

Kati Marton szerint az ellene és Clark ellen alkalmazott módszer a Black Cube, vagyis Fekete Kocka nevű izraeli privát hírszerző vállalkozás jegyeit viseli magán. A Black Cube a LinkedIn kapcsolatépítő platformot csalárd módon használta, és hamis profilok révén környékezett meg magyar aktivistákat.

A lap megjegyzi, hogy Soros szervezete közölte: az Action for Democracy soha nem részesült tőle adományban. Magyarország viszont támogatást nyújt külföldön a konzervatív ügynek, így szponzorálja a CPAC amerikai konzervatív politikai akcióbizottság éves budapesti gyűlését. A csoportosulás Trump mozgalmához kötődik. Orbán pedig most tesz látogatást Trumpnál a floridai Mar-a-Lagóban.

Von der Leyen esélyei

Röviden még kitérek arra, hogy a Politico amerikai portál európai kiadása, abban a cikkében, amely Ursula von der Leyennek az Európai Néppárt csúcsjelöltjévé történt – korántsem egyhangú – megszavazásáról szól, két fontos olyan elvárást emel ki, amelyet szem előtt tartanak az Európai Bizottság eddigi elnökét továbbra is bizalmukról biztosító politikusok: az egyik, hogy vegye figyelembe a gazdák követeléseit, a másik pedig, hogy mondjon nemet a szélsőjobbnak.

Ukrajna nagyban függ exportjától

Végezetül: az EUObserver uniós portál cikket közöl Nazar Bobickitól, az Ukrán Agrárüzlet Klub brüsszeli képviselőjétől, aki azt hangsúlyozza, hogy az ukrán agrártermékekre vonatkozó bármiféle európai importkorlátozás közvetlenül veszélyezteti Ukrajna makrogazdasági stabilitását, hiszen az ország teljes exportbevételének a 61 százalékát a mezőgazdasági termékek, illetve az élelmiszerek teszik ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.