2024. március 5., kedd

A MATOLCSY-PROGRAM

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2024.03.03.


A Kommentárban jelent meg Matolcsy György jegybank elnök tízpontos növekedési programja.



1. A fenntartható felzárkózás első pillére az infláció letörése. Az infláció felemészti a jövedelmeket és a megtakarításokat, így visszaveti a fogyasztást, a termelést és a beruházásokat is. Jelentős eredményt érünk el, ha az infláció 2023 végére a régiós átlag szintjére csökken hazánkban, de a dezinflációt folytatni kell az árstabilitás eléréséig. Megtapasztaltuk, hogy árstabilitás nélkül nincsen fenntartható növekedés.

2. Helyre kell állítani a költségvetési egyensúlyt. Látszólag kedvező, hogy a Covid-válság idején megugrott államadósság-ráta már csökkenő pályán van, de a költségvetési hiány magas szinten ragadt. Az infláció csökkenése segíteni fog a költségvetés bevételi és kiadási oldalán is az egyensúly javításában, de ez nem elegendő. A növekedést támogató tartós egyensúlyhoz olyan költségvetési reformokra, mindenekelőtt egy olyan új típusú, forgalmi fókuszú adórendszerre van szükség, ami figyelembe veszi a zöld és a digitális gazdasági modellre építő szempontokat.

3.Digitális átállást és adatreformot kell végrehajtani. Az adat az első nyersanyag, amely globálisan lényegében egyenlően áll rendelkezésre, és szemben más nyersanyagokkal, felhasználásával nem fogy el, hanem egyre termelődik. Be kell fektetnünk az adatbányászatba és adatfeldolgozásba. A digitális és technológiavezérelt átállás egyik alapvető tényezője az immateriális, okosberuházások arányának növelése, melyek terén hazánk jelenleg az uniós rangsor utolsó harmadában helyezkedik el. Ma az adatok leghatékonyabb felhasználója a mesterséges intelligencia. Éljünk a képességeivel!

4. Energiaszuverenitásra, a belső megújuló energiaforrásokra épülő, versenyképes energiamix kialakítására kell törekednünk. A magas energiafelhasználás és energiaimport nem fenntartható, drága és sérülékenységet okot. Ezek kiküszöbölése érdekében fokozni kell a gazdaság energiahatékonyságát, másrészt az energiamixen belül a belföldi környezetbarát energiaforrások felé kell elmozdulni.

5. Magas hozzáadott értékű tevékenységekre kell építeni. A felhasználható munkaerő még enyhén növelhető, de alapvetően korlátozott. A gazdasági fejlődés érdekében ezért az egy főre jutó termelékenységet kell minél inkább növelni, ami csak a magasabb hozzáadott értékű tevékenységekkel érhető el. Ezt kell figyelembe venni az FDI-stratégia kialakításánál és a magyar gazdaságszerkezet fejlesztése során is.

6. A 2020-as évtized megnyeréséhez szükség van egy kiszámítható és hatékony lakáspolitikai reformra. Nélkülözhetetlen az építőipar hatékonyságának emelése és a lakásfelújítások ösztönzése, ami a lakásállomány mennyiségét és minőségét is tartósan emelné.

7. Végig kell vinni a demográfiai fordulatot. A népesebb Magyarország gazdagabb Magyarországot jelent. Lassan fordulnak a demográfiai tendenciák, de nem szabad feladnunk a célt, hogy ismét 110 ezer gyermek szülessen hazánkban, amellyel elérhető a népesség számának fenntartása a következő generációban.

8. Kövessük a sikeresen felzárkózó országok példáját, fektessünk az oktatásba. A legjobb PISA-tesztet elérő országok éppen azok, amelyek sikeres gazdasági felzárkózást hajtottak végre az elmúlt 50–70 évben. Ázsiából ilyen Szingapúr, Tajvan, Japán és Dél-Korea, Európából pedig Észtország, Írország és Lengyelország. Az eredményes közoktatásra alapozva pedig juttassunk magyar egyetem(ek)et a világ legjobbjai közé.

9. Fejlesszük az innovációs ökoszisztémát. Az innováció egyre kevésbé lehetséges pusztán egyéni erőfeszítésre alapozva, hanem valamennyi érdekelt fél (kormányzat, vállalatok, egyetemek, kockázati tőke és vállalkozók) együttműködése szükséges hozzá. Feladatunk, hogy olyan platformokat alakítsunk ki, amelyek a közöttük fennálló kapcsolatokat ápolják és erősítik.

10. Figyelemmel kell követni a digitális jegybankpénz projekteket. A digitalizáció terjedésével életünk egyre nagyobb része terelődik a digitális térbe, amivel párhuzamosan a kriptoeszközök is megjelentek a pénzügyi világtérképen. Ezek veszélyt jelenthetnek a monetáris szuverenitásra a digitális dollarizáción keresztül. A védekezés egyik eszköze egy felhasználóbarát digitális jegybankpénz lehet, amelyre vonatkozóan több jegybank folytat kutatásokat és fejlesztéseket.

A költségvetési egyensúly helyreállításának határozott igénye nyílt támadás Nagy Márton ellen, aki még évekig magas költségvetési hiányból finanszírozná a gazdaságot. A negyedik és ötödik pont az akkuprogrammal kapcsolatos határozott ellenérzést fejezi ki. A nyolcadik pont, az oktatásba való befektetésről, a lengyel és észt példa emlegetésével nem feltétlenül kormánybarát, a tizedik ponttal kapcsolatban is megnézném Orbán arcát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.