2024. március 16., szombat

AMERIKAI NÉPSZAVA: FASIZMUS ÉS DEMOKRÁCIA KÖZÖTT NINCS KÖZÉPÚT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.03.15.


Az nyilvánvaló, hogy az Orbán-rendszert nem a jelenlegi ellenzék fogja leváltani, hanem a népharag, mely elsöpörheti a jelenlegi ellenzéket is. Jelenleg nincs hova csatlakozni annak, aki elutasítja Orbánt, s nem kívánja az Orbán-rendszert legitimáló ellenzék pótcselekvését sem támogatni, a hazugságaikkal együtt. De a megoldás nem Magyar Péter lesz, az biztos.

A messiásvárás hangulatában ide-oda sodródó emberek reménykedve mentek ki Magyar Pétert meghallgatni, hátha ő lesz az, akit várnak. A Fideszból kiugrott új ellenzéki messiás nem okozott meglepetést, pontosan azt hozta el, amire számítottunk: a semmit. Mert az a harmadik út, amely demokrácia és fasizmus között van, nem létezik.

Magyar Péternek ezután a mondata után kellett volna elhagyni a teret: „Létrehozzuk azt a középen álló politikai erőt, amely leszámol az utóbbi évtizedek mesterségesen fenntartott szekértábor logikájával.” Nem a „szekértábor logikával” van itt a baj, hanem a demokrácia, az alkotmányos rend, a jogállam megdöntésével. Demokráciában szekértáborok vannak.

Nem lehet összemosni az önkényuralom és a demokrácia híveit. Nem lehet megszüntetni és felszámolni a diktatúra és a szabadság közötti ellentétet és szakadékot. Nem lehet egy diktatúrát „mosolyogva” leváltani. Magyar Péter máris azt hazudja, hogy az Orbán-rendszer demokratikus úton leváltható. Ez azt jelenti, hogy politikai karrierre, állásra, pénzre vágyik.

Magyar Péter március 15-én egy kollaboráns programot hirdetett, egy kollaboráns pártot hoz létre, ami nem Orbán Viktort, hanem az ellenzéket fogja gyengíteni. Egy bajkeverővel több, aki tökéletesen képviseli az orbánizmust: az EU és a NATO ellen beszél, továbbviszi azt a hazugságot, hogy Orbán nyugatellenes politikája a nemzeti érdeket szolgálja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.