2024. március 8., péntek

AMERIKAI NÉPSZAVA: ORBÁN AKARJA A HÁTTÉRBŐL IRÁNYÍTANI TRUMPOT

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.03.07.


Orbán unortodox amerikai útja eltér egy külföldi ország miniszterelnökének látogatásától. Ilyen céllal idegen ország vezetője még nem érkezett Amerikába: Orbán nem a két ország közötti kapcsolatokat akarja építeni, hanem informálisan át akarja venni Amerika fölött az uralmat. Nevetségesen hangzik, de így van: Trumpot akarja irányítani a háttérből.

Nem véletlen, hogy Orbán két programot szervezett. Találkozót a Heritage Foundation-nel, amellyel már korábban felvették a hivatalos partneri kapcsolatot a Danube Institute nevén. Ez az egykori konzervatív, ma trumpista agytröszt készíti Trump győzelme esetére a tervet az amerikai alkotmányos rend átalakítására megdöntésére.

A másik találkozó Trumppal lesz, akinek felajánlja a magyar illiberális rendszer receptjét, ennek közvetítésére pedig a Heritage Foundationt ajánlja. Trumpot ismerve, ezt örömmel fogadja, kijelölik a két kapcsolattartót, elkezdődik (folytatódik) a közös munka, a magyar modell átültetése az amerikai viszonyok közé. De a terv megvalósulni soha nem fog.

Ennek legfőbb akadálya Trump személyisége, akiből hiányzik az intellektuális képesség, a taktikai érzék, önfegyelem. Trump alkalmatlan arra, hogy a politikai rendszert átalakítsa, türelmesen lépésről lépésre felépítse. A demokráciának látszó diktatúra helyett diktatúra az álma, amit bunkósbottal nem lehet, csak a Legfelsőbb Bírósághoz hasonló sunyisággal.

Orbán terve az, hogy a magyar modell ürügyén a háttérből irányítsa Trumpot, belőle is egy bábot csináljon. Trump azonban irányíthatatlan, öntörvényű, végtelenül buta, indulatos és nárcisztikus pszichopata, aki szerelmes önmagába, a rögtönzéseibe és saját ötleteibe. Nem tudta őt senki korlátozni, tartósan befolyásolni és irányítani. Csak rombolni tud.

Trump csak azokat tűrte meg maga körül, akik minden kritika nélkül támogatták minden ötletét és hazugságát. Soha nem tűrt meg senkit, aki mást javasolt. Csak olyanokat, akik azt mondták meg neki, hogy amit kitalált, azt hogyan lehet megcsinálni. Ebbe belefértek a legnagyobb őrültségek, csak józan ellenjavaslatok nem.

Orbán rendszerét Navracsics építette fel, amiért ez az „emberarcú” fasiszta életfogytiglant érdemel, ha egyszer jogállam lesz Magyarországon. Trump egy napot sem adna Navracsics amerikai megfelelőjének. Trump ügykezelésének és megoldásának a január 6-i támadás felel meg, amit ő maga szervezett. Nem véletlen, hogy egy nap alatt ígért diktatúrát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.