2024. március 8., péntek

SZÁJRÓL SZÁJRA - SZEXUÁLIS VISSZAÉLÉSEK GYANÚJA A DÉVAVÁNYAI GYERMEKOTTHON KÖRÜL

MAGYAR NARANCS
Szerző: BOD TAMÁS
2024.03.06.


Autóval járnak férfiak a dévaványai gyermekotthonhoz, hogy az ottani gondozottak közül néhány fiúval szexuá­lis kapcsolatot létesítsenek, és ezért fizetnek is. Az otthon dolgozói és a Békés megyei gyermekvédelmi szakma több képviselője tud erről, az intézményvezető szerint viszont mindez nem igaz.


„Nálunk minden a legnagyobb rendben van” – mondta az irodájában lezajlott feszült hangulatú és rövid ideig tartó beszélgetésen Pántya Katalin, a dévaványai Csillagfény Gyermekotthon vezetője. Azért kértünk tőle találkozót, mert a Békés megyei gyermekvédelmi szakmában dolgozók közül többen hónapok óta tudnak arról, hogy a dévaványai intézmény néhány 14 év feletti lakójához furcsa vendégek járnak. Autóval érkeznek, és a gyermekotthonon kívül felveszik a korábban már megismert 15–17 éves fiúkat. Egy félreeső helyre hajtanak, ahol azért fizetnek nekik esetenként öt- vagy tíz­ezer forintot, hogy a szájukkal kielégíthessék a fiatalkorúakat. A házirend szerint a gondozottak hétköznaponként délután egy órára, hétvégén hosszabb időre elhagyhatják az intézmény területét. Minderről először egy a jelen sorok írójának küldött levélből értesültünk.

„Erről a gyermekotthonban dolgozók közül többen is tudnak. De vagy úgy érezhetik, hogy ezt az elképesztő helyzetet nem tudják kezelni, vagy a legfrissebb történések alapján azt gondolják, nem akarnak semmit tenni, mert a kirobbant pedofilügyek közepette félnek egy itteni botránytól és annak káros hatásától. Aligha véletlenül a saját egzisztenciájukat is veszélyben érezhetik, és abban reménykednek, hogy az országnak ebben a félreeső zugában mindez nem derül ki” – mondta lapunknak egy az esetet és a helyi viszonyokat jól ismerő térségbeli szakember. A levélben foglaltak megalapozottságát rajta kívül később néhányan közvetetten és közvetlenül is megerősítették. A körülmények ismeretéhez hozzátartozik, hogy a szükségesnél kevesebb nevelő dolgozik, nagy a teher rajtuk, és persze a finanszírozás is messze elmarad a kívánatostól.

Egyik forrásunk szerint „az egyik érintett fiú csak úgy tudja elviselni a vele történteket”, hogy közben mobilján pornófilmet néz. „A fiúk az esetenként kapott néhány ezer forintot összegyűjtik, és divatos farmert, pólót vagy kábítószert vesznek belőle” – mondja informátorunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.