2024. március 24., vasárnap

AZT MINDENKI TUDTA, HOGY KI A V. JÁNOS ÉS K. ENDRE, AZT VISZONT KEVESEN, HOGY KI A K. BÉLA

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2024.03.24.


Az elmúlt hónapokban kétségkívül a kegyelmi botrány uralta a magyar közbeszédet. Valószínűleg már senkinek nem kell bemutatni a főszereplőket: Novák Katalint, aki lemondott, miután köztársasági elnökként kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyerekotthon igazgatóhelyettesének, aki segített eltussolni Vásárhelyi János igazgató pedofil-botrányát. Míg az ő nevük már sok cikkben szerepelt, addig egy harmadik szereplőről kevesebbet lehetett hallani: az ügy másodrendű vádlottjáról, K. Béláról.

„Világbotrány, hogy ezért felfüggesztettet kapott”


A nyilvánosság 2016-ban, az RTL Házon kívül című műsorából értesült a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatójának súlyosan pedofil, egy évtizeden át folytatott bűncselekmény-sorozatáról, amit öt évig még azután is folytatni tudott, hogy az első bejelentések 2011-ben a hatóság tudomására jutottak. A per csak 2019-ben zárult le.

K. Béla 2015-2016-ban nevelőként dolgozott a bicskei gyermekotthonban. A vádirat szerint ez idő alatt négy, nevelésére bízott fiúval végzett szexuális cselekményeket: kielégítette őket orálisan, fenekükhöz nyomta a péniszét, rávette a gyerekeket arra, hogy elégítsék ki őt szájjal. A vádirat szerint olyan is előfordult, hogy az otthon gárdonyi üdülőjében egy vele egy szobában lévő tizennégy éves fiúnak a takarója alá nyúlt, először a combját, majd a nemi szervét simogatta. A fiú ezt hagyta neki, mert hallotta, hogy a nevelő másokkal is csinált ilyet pénzért cserébe. Ezután K. Béla orálisan kezdte el izgatni a fiút, de mivel a gyereknek nem volt erekciója, abbahagyta a cselekményt. A fiú ekkor azt mondta neki: ezt soha többet ne csináld.K. Béla a fiú kérésére ötezer forintot fizetett. Egy másik esetben egy ittas tinédzserrel tízezer forintért análisan közösült.

K. Béla tettei úgy derültek ki, hogy a gyermekotthon lakói Vásárhelyi János igazgatóval együtt őt is megvádolták.

Két bírósági eljárás indult: az egyikben Vásárhelyi János igazgató és K. Béla nevelőtanár ültek a vádlottak padján, a másikban az elnöki kegyelemben részesített K. Endre igazgatóhelyettes.

Vásárhelyi János szexuális erőszak és visszaélés miatt 8 év letöltendőt kapott, K. Bélát 2019-ben másfél év szabadságvesztésre ítélte a Győri Ítélőtábla, az ítéletet 3 évre felfüggesztették. Tehát K. Bélának nem kellett börtönbe vonulnia.

A bíró indoklásában azt mondta: enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy a nevelő együttműködő volt, és az igazgató ügyében is adott információkat.

„Nincs olyan ember, aki azt gondolja, hogy ezért felfüggesztett börtönbüntetés elegendő lenne” – mondta a Telexnek Gál András ügyvéd, aki a bántalmazott gyerekeket képviselte a bicskei-ügyben. Az ítélet szerint K. Béla nevelésére bízott, kiszolgáltatott 18 év alatti fiatalokat bántalmazott szexuálisan, az ügyvéd szerint világbotrány, hogy ezért felfüggesztettet kapott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.