2024. március 20., szerda

HATALMAS SZAKADÁSOK A SZOCIÁLIS VÉDŐHÁLÓN

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2024.03.20.


Egy friss rendelettel ismét belenyúlni készül a nyugdíjak megállapításának rendszerébe a kormány. A tervezett módosítások nagy hatással lesznek a nyugdíjasok jövedelmére és a társadalombiztosítási rendszer működésére is. Ezentúl a nyugdíjak megállapítási mutatóját – az úgynevezett valorizációs szorzószámot – évente, az országos átlagkeresetek növekedése alapján állapítják majd meg. 2024-ben 14,2 százalékkal nagyobb béralappal számolnak, tehát az idén nagyon jól járnak majd a friss nyugdíjasok.


Másfélszer akkora ellátást kaphat az, aki az idén, ugyanakkora szolgálati idő után ugyanabból a munkakörből megy nyugdíjba, mint az, aki öt évvel korábban. Így foglalta össze a mostantól érvényes változás lényegét Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnöke. Mint mondta, fura helyzetek is előállhatnak. Megeshet, hogy az egykor jól kereső vezérigazgató titkárnőjének havonta magasabb lesz a járandósága, mint az egykori főnökének, csak azért, mert az mondjuk négy évvel korábban állt fel a pozíciójából.

A hír hallatán nagyon sokan felkaphatták a fejüket, de Juhász László lehűti a kedélyeket: a régi nyugdíjak ettől nem változnak, marad továbbra is az a metódus, amely pusztán inflációt követi a nyugdíj emelésekor. Maga a valorizáció nem új dolog, amióta a jelenlegi rendszer működik, azaz 1988 január 1-től, a bérek bruttósításának bevezetése óta, használják ezt a számítási módot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.