2024. március 19., kedd

KONKRÉT AMERIKAI LÉPÉSEKRE, RETORZIÓKRA SZÁMÍTHAT AZ ORBÁN-KORMÁNY

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.03.19.


Nem csak figyelmeztetésekre, hanem konkrét intézkedésekre lehet számítani az Egyesült Államok részéről, akár olyanokra is, amelyek igencsak fájni fognak a magyar lakosságnak, az országnak, meg persze a kormányhoz közeli potentátoknak – véli Dérer Miklós. A Magyar Atlanti Tanács korábbi főtitkárát azzal kapcsolatban kerestük meg, hogy láthatóan tovább eszkalálódik az amerikai-magyar feszültség, melynek két erős bizonyítéka volt részint az amerikai nagykövet berendelése a Külügyminisztériumba, részint David Pressman beszéde, amelyet a magyar NATO-csatlakozás 25. évfordulója alkalmából tartott. Az elemző szerint szóba jöhet a beutazás további nehezítése, vagy akár az is, hogy a NATO-n belül nem osztanak meg minden hírszerzési értesülést a megbízhatatlannak tartott magyarokkal.


A március 15-i nemzeti ünnep történései miatt vajmi kevés figyelem irányult a magyar-amerikai kapcsolatok újabb történéseire. Pedig voltak „érdekes” fejlemények az egymást követő, mintegy egymásra épülő lépésekben. Az például, hogy Szijjártó Péter bekérette a Külügyminisztériumba David Pressman amerikai nagykövetet amiatt, amit Joe Biden mondott Orbán Viktor és Donald Trump Mar-a Lago-i találkozója kapcsán. „Tudják-e kivel találkozik ma Mar-a-Lago-ban (mármint Trump)? A magyar Orbánnal, aki feketén-fehéren kijelentette, hogy a demokrácia szerinte nem működik – diktatúrát szeretne tehát. És ő az az ember, akivel találkozik.” – ez volt az ominózus kijelentés, amely kiverte a biztosítékot a Karmelitában és a Bem téren. A budapesti amerikai nagykövetség elegánsan intézte az ügyet, kiadott egy közleményt, miszerint „Pressman nagykövet örül minden olyan lehetőségnek, ahol megvitathatja a magyar demokrácia helyzetét a szövetséges országgal.”

Nem volt ennyire finom a diplomata, amikor – egy kőkemény beszédben – megemlékezett Magyarország NATO-csatlakozásának 25. évfordulójáról. Nem véletlen, hogy a beszédről az MTI szót sem ejtett, a fideszes hívek csak Menczer Tamás Facebook-posztjából értesülhettek róla. Érdemit persze nem tudhattak meg, miután a külügyi államtitkár azt a blablát posztolta csupán, hogy „Magyarország mindig nagy tisztelettel tekintett és tekint az Egyesült Államokra. Ez a mai beszéd azonban nem egy nagykövethez méltó beszéd, hanem sokkal inkább egy baloldali politikai aktivista beszéde volt.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.