2024. március 19., kedd

KONSZENZUSSAL ÁTÍRNI NEM TUDTA, ÍGY INKÁBB ELTÖRLI A KORMÁNY A HONVÉDEK JOGÁLLÁSÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNYT

HVG
Szerző: LENGYEL TIBOR
2024.03.18.


Folytatódik a katonaság rendeleti úton szabályozása: egy friss javaslat szerint a jövőben nem törvény, hanem kormányrendelet, vagyis alacsonyabb szintű, bármikor átírható jogszabály rendelkezik a katonákról. Más változtatásokat is tervez az Orbán-kabinet: polgármestereket várnak például önkéntes tartalékos katonának, néhány főispán pedig már most az.


A honvédek jogállásával összefüggő törvények módosítását, a szabályok “aktualizálását” célzó törvénymódosítást készített elő a Honvédelmi Minisztérium, amely tervezet 37 törvényt módosít, valamint egyet hatályon kívül helyez. Az egyetlen megszüntetni kívánt jogszabály éppen a katonaság rendszerét alapjaiban meghatározó egyik legfontosabb, a honvédek jogállásáról szóló törvény.

A kormány honlapjára felkerült tervezet szerint – és erről szól benne a több törvényt érintő apró szövegmódosítások nagy része – a jövőben nem törvény, hanem kormányrendelet, vagyis alacsonyabb szintű, bármikor átírható jogszabály rendelkezik a honvédek jogállásáról. Ez pedig beleillik abba, a tavaly kezdődött jogalkotási folyamatba, amely fenekestül forgatja fel több tízezer katona életét.

Mindez nem előzmény nélküli. Egy tavaly nyári kormányrendelet szerint a honvédség „hadrafoghatóságának biztosítása”, továbbá az ukrajnai háborús helyzet miatt már korlátozhatók a katonák jogai. Később egy törvénymódosítás bevezette a “különös szolgálati rendet”, amelyet a hvg.hu honvédségi forrásai csak úgy fordítottak le: “mindenki köteles többet vállalni és többet tűrni”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.