2024. március 10., vasárnap

MÁR FEBRUÁRBAN ELSZÁLLT AZ IDEI KÖLTSÉGVETÉS

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.03.10.


Már nem csak az elemzők és az ellenzék állítják, hogy nem beszélhetünk érvényes idei költségvetésről, sőt, nem is csak a Pénzügyminisztérium friss közleménye ismeri be, hanem Orbán Viktor is a hétfői gazdasági évadnyitón – reagált a pénteken megjelentekre Vajda Zoltán, a Parlament költségvetési bizottságának szocialista elnöke. Nem csak az derült ki, hogy bődületes, rekordméretű hiányt produkált a magyar büdzsé februárban, immár tulajdonképpen hivatalosan azt is beismerte a kormány, hogy már ők is a tervezettnél tényleg magasabb GDP-arányos hiánnyal számolnak.


Február végéig az államháztartás központi alrendszere 1704 milliárd forintos hiánnyal zárt – tudatta a Pénzügyminisztérium közleményére hivatkozva az MTI. Ezen belül a központi költségvetés 1759,5 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 79,0 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 23,5 milliárd forintos hiányt mutattak.

A PM szerint a képet nagyban árnyalja, hogy az áfa-bevételek szezonalitása miatt február hónapban rendszerint több százmilliárd forinttal alacsonyabb bevétel képződik, mint egy átlagos hónapban. Ezen túl megemlíti a 13. havi nyugdíj kifizetését, s azt is, hogy a lakosságnak kifizetett kamatkiadások jelentősen nőttek (egyes Prémium Magyar Állampapír sorozatok kamatfizetési időpontjának esedékessége miatt)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.