2024. március 8., péntek

NAPI 295 EZER FORINTÉRT SZERZŐDTETTE VENDÉGKUTATÓNAK A KORMÁNYKÖZELI INTÉZET A JOBBOLDALI BRIT ÚJSÁGÍRÓT

SZABAD EURÓPA
Szerző: SARKADI NAGY MÁRTON
2024.03.07.


Egy internetes videókonferencián vett részt egy magyar kormányközeli intézet vendégkutatójaként Douglas Murray három éve. A migráció kérdésében Orbán Viktor pártját fogó brit szerzőt az adófizetők pénzéből fizették, huszonhét napra több mint hétmillió forintot kapott.


2020 őszén Douglas Murray ismert jobboldali brit újságírót szerződtette vendégkutatónak a magyarországi Danube Institute. Az Orbán Viktor miniszterelnök kormányához közel álló kutatóintézet huszonhét napos időtartamra 7 millió 963 ezer forint értékű megbízási díjért igazolta le a publicistát – derül ki a Szabad Európa által megismert szerződésből.

Murray szerződéséből nem olvasható ki, hogy konkrétan milyen kutatási feladatokat kellett ellátnia Magyarországon. A szerződés szerint az újságíró feladatai kimerültek abban, hogy „közreműködjön” az intézet kapcsolatrendszerének bővítésében, részt vegyen az eseményein, személyesen beszélgessen az intézet dolgozóival, valamint médiaszereplései során mindig jelezze, hogy a Danube Institute vendégkutatója.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon 2020-ban a bruttó átlagkereset havi 407 ezer forint volt, vagyis nagyjából Murray díjának öt százaléka. De az Egyesült Királyság kereseti viszonyaihoz képest is kiugró az újságíró szűk hónapra szóló, húszezer angol fontos megbízási díja. Az Office of National Statistics adatai szerint ekkor a szigetországban az éves mediánkereset a 31.461 angol font volt.

E-mailben elküldött kérdéseinkre – köztük arra, hogy Murray milyen kutatási tevékenységet végzett a napi 295 ezer forintnak megfelelő összegért cserébe – sem az újságírótól, sem a Danube Institute-tól, sem az intézetet működtető alapítványtól nem kaptunk választ.

A 44 éves Douglas Murray 2012 óta a The Spectator című konzervatív irányultságú hetilap főmunkatársa. Nemzetközi hírnévre a magyarul az Európa furcsa halála címen, angolul először 2017-ben kiadott könyvének köszönhetően tett szert, amelyben amellett érvelt, hogy az európai uniós országok menekültpolitikája a kontinens halálát eredményezte.

A konklúziójában szélsőséges, de fogalmazásmódjában mérsékelt munka sikerkönyv lett. Murray „az, aki mindenkinél ékesszólóbban tud szembeszállni a Nyugat csoportgondolkodásával” – mondta róla később Demkó Attila, a kormányközeli Matthias Corvinus Collegium (MCC) tudásintézmény geopolitikai műhelyének vezetője.

A könyvet érő kritikák azt emelték ki, hogy Murray egyoldalúan válogatta a forrásait. Egy alkalommal például a könyv egy pontosan nem hivatkozott felmérést idézve azt állította, hogy a magyarok kétharmada támogatta Orbán Viktort a menekültkvóták elutasításának ügyében – miközben a kérdésben kiírt, kormányzati kommunikációs kampánnyal is megtámogatott népszavazáson a résztvevők alig 40,6 százaléka adott le ilyen értelmű voksot.

Az Orbán Viktor menekültpolitikáját követendő példaként felmutató könyv eljutott a Fideszhez is. 2018 márciusában a kormányfő posztolt arról a közösségi médiában, hogy éppen a kötetet olvassa. A választási kampány finisében két fideszes politikus, Gulyás Gergely és L. Simon László részvételével tartottak könyvbemutató beszélgetést Budapesten, Murray-vel a Fidesz-közeli Magyar Idők készített interjút. A szerzőnek 2018 során arra is lehetősége nyílt, hogy meglátogassa a magyar határkerítést, és a határőröktől tájékozódjon a kamerás drónról és más határvédelmi megoldásokról.

Murray ezután visszatérő résztvevője lett a különféle kormányközeli eseményeknek. 2018-ban a Schmidt Mária-féle KKETTK és a Fidesz-közeli Századvég szervezte V4-es konferencia, egy évvel később az MCC előadói között Orbán Viktort és Gulyás Gergelyt is felvonultató migrációs konferencia résztvevője volt. Mindkét látogatást a kormányközeli médiának adott interjúk kísérték, a V4-es konferenciát követően Orbán személyes audiencián látta vendégül.

Az újságíró 2020 februárjában a NatCon konferenciasorozat római állomásán szólalt fel. A nemzeti konzervativizmus névre hallgató nemzetközi radikális jobboldali irányzat szorosan kapcsolódik a magyar kormányzati törekvésekhez. A római eseményen felszólalt Orbán Viktor. A konferencia megrendezését a kormányközeli Danube Institute szponzorálta – az intézetet vezető John O’Sullivan a szervezőbizottság tagjaként, felszólalóként és moderátorként is szerepelt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.