2024. március 8., péntek

„SZENILISSEL” A „FASISZTA” ELLEN – JOE BIDEN CSAK TÜNETE, NEM OKA AZ AMERIKAI BALOLDAL VÁLSÁGÁNAK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2024.03.08.


Az utóbbi hetekben valóságos pánik alakult ki a Demokrata Pártban azzal kapcsolatban, hogy az újraválasztásra készülő Joe Biden voltaképpen „egy jóindulatú idős bácsi rossz memóriával”. Így fogalmazott legalábbis az ügyész, aki a Biden-kormányzat megbízásából vizsgálta, visszaélt-e a 81 éves elnök titkosított kormányzati dokumentumokkal. Igaz, Biden a tegnapi évértékelő beszédét nagyobb bakik nélkül abszolválta, így valamelyest köszörült a csorbán. Ha a demokraták szerint a novemberi választás tétje az amerikai demokrácia jövője, miért egy olyan jelölttel futnak neki, aki 10 választóból 9 szerint túl öreg a posztra? Mert nem nagyon van, aki nála esélyesebb lenne. Amiben főszerepet játszik a Demokrata Párt balra tolódása.

Az úgynevezett szuperkedden 15 államban járulnak urnákhoz a szavazók, hogy kiválasszák pártjuk elnökjelöltjét a novemberi általános választásra. Évtizedek óta ez a márciusi nap a politikai szezon egyik legfontosabb napja az Egyesült Államokban. Az idén mégis kis tétje volt, a verseny mindkét nagy pártnál lefutott, a szavazatok összeszámlálása után pedig teljesen egyértelművé vált, hogy ősszel megismétlődik Joe Biden és Donald Trump összecsapása a Fehér Házért.

Pontosabban az vált biztossá, hogy ők gyűjtik a legtöbb szavazatot és küldöttet a pártok nyár végi nemzeti gyűléseire, ahol hivatalossá válik a jelölésük. Amilyen lefutottak az előválasztások, olyan rendhagyó a két politikus helyzete. Trump esetében az ellene zajló büntető- és polgárjogi eljárások jelentik a kérdőjelet, bár a Legfelsőbb Bíróság legújabb döntései értelmében egyre kisebb rá az esély, hogy bármelyik per ellehetetleníti az indulását. Biden oldalán még bizarrabb a helyzet, hiszen regnáló elnökként hagyományosan nem is lenne kérdés, hogy ismét elindul – legutóbb 1968-ban fordult elő, hogy a Fehér Ház lakója, Lyndon B. Johnson nem nyerte el pártja jelölését. Biden esetében az életkora, pontosabban egészségi és mentális állapota jelenti a kockázatot.

Győzelme esetén a politikust 82 évesen iktatnák be második ciklusára, amivel rekordot döntene, méghozzá saját, négy évvel ezelőtti rekordját. Ugyanezt a rekordot ráadásul a 77 éves Trump is megdöntené… A listán a következő helyen az a Ronald Reagan áll, akit anno szintén sokat támadtak a kora miatt, de a mostani jelöltekhez képest pelyhes állú sihederként, 69 évesen lett elnök, és fiatalabban köszönt le, mint amilyen idősen Bident beiktatták. Biden kora már a 2020-as kampánya során is téma volt, de akkor még nem ártott neki különösebben, mivel sikeresen tudta magát a nemzet bölcs nagypapájaként pozicionálni, aki visszahozza a régi szép idők normalitását Donald Trump hektikus négy éve után.

Segített neki, hogy a COVID-ra hivatkozva nem kellett személyesen végigkampányolnia az évet, hanem – amint kritikusai felrótták – egy pincéből bejelentkezve szólt a néphez. Bár akkor is voltak lefagyásai és furcsa mondatai – egy lakossági fórumon például egy nem létező filmből idézve „hazug kutyaarcú pónikatonának” nevezett egy szavazót –, ez nem keltett különösebb megütközést, mert a sok baki végigkísérte hosszú politikai karrierjét (először 1972-ben választották szenátorrá). A szavazók nagy része betudta ezt annak, hogy mindig közvetlenül kommunikált, úgymond a nép nyelvén beszélt, nem előre megírt és betanult szövegeket darált...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.