2024. március 23., szombat

VALÓRA VÁLT ORBÁN VIKTOR ÓHAJA, SAJÁT ELITJÉNEK TUDÁS, A TÖBBINEK CSELÉDSORS JÁR

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.03.23.


A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tiltakozik a társadalom szétszakítását erősítő tervek ellen. Az érdekvédelmi szervezet megdöbbenéssel szembesült azokkal az információkkal, amelyek arra utalnak, hogy a kormány az oktatás egészét ideológiai alapokra helyezné, és ezzel erősítené a társadalom szétszakadását. Pedig a kormány próbálkozása nem új, miután a Fidesz 2010-ben kétharmados többséget szerzett a parlamentben, oktatási intézkedéseivel jelezte, efelé akarja kormányozni a közoktatást.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója tavaly év végén megjelent Visszavezetni az oktatást konzervatív gyökereihez című cikke meglepő gondolatokat tartalmaz, ez alapozhatta meg az azóta számos kormányközeli szakember megnyilvánulásaiban is megjelenő elképzeléseket. Az MCC Tanuláskutató Intézetének igazgatója, Setényi János például arról nyilatkozott, hogy „a gyógy- és fejlesztő pedagógiának, szakszolgálatoknak nincs értelmük, zsákutca és sokba kerül az adófizetőknek” vagy „a kompetenciaalapúság a pedagógiában a nemtudás-alapúsággal egyenlő”. A PSZ határozottan elutasítja ezeket a tudománytalan kijelentéseket, felháborítónak tartja az ilyen és hasonló középkori ötletek, elképzelések nyilvánosságra kerülését is.

Azóta már az is kiderült, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen kívánnak elitpedagógus-képzést indítani százmilliárdos nagyságrendű összegből. Úgy tűnik, a kormány határozott szándéka a társadalom szétszakítása, a pedagógusok megosztása. Bár hivatalos tájékoztatást a kormányzati elképzelésekről nem kapott a PSZ, de a részintézkedések ezt mutatják, hisz' a hátrányos helyzetű gyerekeket oktató iskolákban tanító tanárok képzését az egyházi felsőoktatási intézményekre bízzák, az „általános” tanárképzést végeznék a modellváltott egyetemek. Így már tisztul a kép arról is, hogy miért tartottak igényt az elmúlt hetekben különböző felsőoktatási intézmények annyi állami iskola átvételére.

A PSZ szerint egy modern, igazságos, szekuláris társadalom nem épülhet fel így. Az ilyen mértékű rendszerszintű átalakítást nem szabad megcsinálni széleskörű társadalmi vita, a szakma, a szakmai szervezetek, oktatáspolitikusok bevonása nélkül. Az érdekvédők azt követelik, hogy nyilatkozzon a kormány, igaz-e a hír, amely szerint már többször tárgyalták a tervezett átalakítást. A közoktatásért és a felsőoktatásért felelős minisztereket arra kérik, nyilatkozzanak egyértelműen arról, hogy valóban támogatják-e a részinformációkból felsejlő átalakítást, az oktatás kasztosodásának kialakulását.

Nem csak a PSZ, hanem még sokan megrökönyödtek, amikor a maga pőre valóságában egyszer csak bejelentkezett az eddig – mondjuk úgy, jobbára nem emlegetett – kormányzati igény a konzervatív oktatáshoz való visszatérésre. Pedig nem volt az akkora újdonság, csak lelepleződött a király óhaja, testet öltött az oly soká rejtegetett ige: „nix” egyenlőség az oktatásban, „nix” mobilitás, az esélyt teremtő közoktatást felváltja a magyar kasztrendszer...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.