2024. március 9., szombat

VIHAR ELŐTTI CSEND VAN AZ ELEKTROMOS AUTÓK PIACÁN

G7.HU
Szerző: HIDI JÁNOS
2024.03.09.


A szerző a Cambridge Econometrics fenntartható befektetések vezetője. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.


Az elmúlt évben, különösen az év végén látott számok alapján sokan vonták le a következtetést, hogy tartósan megtört a korábbi trend, és mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás. Tény, hogy a villanyautó-eladások éves növekedési üteme lelassult, és néhány nagy autógyártó bejelentette, hogy évekkel elhalasztja ambiciózus beruházási tervei végrehajtását, azonban inkább úgy látom, hogy nem a trend tört meg, hanem csupán átmeneti lassulást tapasztalunk, vihar előtti csendet.

2023 erős év volt a villanyautók nemzetközi piacán. Elérte a 10 millió darabot a tisztán elektromos hajtású autók (BEV – battery-electric vehicles) globális eladása, és további 4 millió új konnektoros hibrid (PHEV – plug-in hybrid electric vehicles) talált vevőt. A BEV-kategóriában ez 28 százalékos éves növekedési ütemet jelentett és 14 százalékos piaci részesedést az új autók eladásain belül. A PHEV-kategóriában 51 százalék volt az éves növekedés 6 százalékos újautó-eladási piaci rész mellett.

A két kategóriát együttesen szokták villanyautónak nevezni, így az előző évhez képest 31 százalékot nőtt, és az új autók eladásának egyötödét tette már ki az elektromos szegmens. A villanyautók értékesítési dinamikája jelentősen meghaladta a belső égésű új autókét, amely csak 5 százalékot bővült, ugyanakkor ez a növekedés is lassulásnak tűnik a villanyautók 2022-ben tapasztalt 60 százalékos növekedési üteméhez képest...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.