2024. április 19., péntek

A MAGYAR NARANCS 2024/16. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

MAGYAR NARANCS
Szerző: MAGYAR NARANCS
2024.04.17.


A SZERK.
A hegyi ember


Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

A SZERK.
Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

EGOTRIP

EGOTRIP
Várhegyi Éva Ekotrip

Két évtized a klubban

Május 1-jén lesz 20 éve, hogy az Európai Unió teljes jogú tagjává válhattunk. Az odaút nem volt könnyű menet: az akkori, 15 tagból álló közösség évtizedes előkészület után mondta ki a boldogító igent nekünk és a nagyszabású bővítésben részt vevő kilenc, zömmel posztszocialista társunknak.

BELPOL

ÖNKORMÁNYZATI INGATLANOK ÁLLAMI KISAJÁTÍTÁSA A JÓZSEFVÁROSBAN
Leesik a térképről


Titokban készült a törvényjavaslat, amely tíz ingatlant vesz el a józsefvárosi önkormányzattól. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem terjeszkedése eddig a környék fejlődését szolgálta, de az újabb területszerzés egy rehabilitációnak tesz keresztbe. A helyi Fidesz Pikó András polgármesterre mutogat.

A MI HAZÁNK KILÁTÁSAI A KÖZELGŐ VÁLASZTÁSOKON
A Fidesz lakmuszpapírja


A szélsőjobboldali párt vélhetően megsokszorozza önkormányzati helyeinek számát, és az EP-be is bejuthat. A „Magyar Péter-jelenség” különösebben nem befolyásolja támogatottságukat, a Fidesznek pedig szüksége van rájuk. Addig, amíg még jobban meg nem erősödnek.

21. SZÁZADI TUDOMÁNYOS TECHNOLÓGIAI PARKOT TERVEZNEK A VILÁG VÉGÉRE
High-tech a pusztában?


Tudományos technológiai parkot terveznek komoly egyetemi háttérrel, a beruházást előzetesen majd’ 12 milliárd forintra becsülik. Mindezt Békés megye egyik leghátrányosabb településére, Pusztaföldvárra „álmodták meg”. Az összeg több mint fele a kormánypárti polgármester cégére menne.

MAGYAR GAZDÁK KÜZDELMEI A FEHÉRJEFRONTON
Alkotmányos vágy


A magyar mezőgazdaság tizenkét éve nem felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.

KÜLPOL

AZ UKRAJNAI HÁBORÚ HATÁSA A KÖRNYEZETRE
Pusztítás földön, vízen, levegőben


A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

SZÍNHÁZ

INTERJÚ
„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Kincses Réka rendező

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

RÉS A PRÉSEN
Nagyon ismerős történet


Szinetár Dóra színész

ZENE

INTERJÚ
„Sámán akartam lenni”

Tan Dun zeneszerző, karmester

A kínai-amerikai zeneszerző hatalmas Buddha Passion című műve április 14-én került a Müpa színpadára, a szerző vezényletével. A darab betanítása során 15 percünk volt beszélgetni vele a mű keletkezéséről, a megvalósításról és egy női nyelvről is.

INTERJÚ
„Hagyni, hogy a dalok vezessenek”

Harry Draper, Seafret

A yorkshire-i kisvárosból már első lemezükkel Londonba vitt az útjuk, a vezető kiadók világát hátrahagyva azonban saját lehetőségeik szűkítéséből is profitálni tudtak. A járvány óta ráadásul már a produceri munkák is házon belül zajlanak. A Seafret gitárosával néhány nappal a duó európai turnéja előtt beszélgettünk.

MI A KOTTA?
C-moll cicahaj


Komolyzenei programajánló a 2024/16. hétre

KRITIKA

KONCERT
Messziről jött zeneszerző

Tan Dun: Buddha-passió

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

KÖNYV
Koponyalabirintus

Mircea Cărtărescu: Szolenoid

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

SZÍNHÁZ
Házasok hátrányban

Edward Albee: Nem félünk a farkastól

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

KIÁLLÍTÁS
Aktivizmus színészekkel

Elég – Csoszó Gabriella a Radnóti Színházban

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

KIÁLLÍTÁS
Elszáll a madárnő

Anna Margit: A bábu megszólal

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

LEMEZ
Nem viccelnek

The Jesus and Mary Chain: Glasgow Eyes

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

TÉVÉSOROZAT
Hol az ember?

A 3-test-probléma

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Lassan


Marija Kavtaradzė filmje mintha egy kamasz szerelem története volna.

VISSZHANG: FILM
Származás


Hogyan lehet egy társadalomtudományi, antropológiai kutatást és e kutatás filozófiai következtetéseit levonó sikerkönyvből játékfilmet készíteni?

VISSZHANG: FILM
Reality


Sydney Sweeney az Eufória és A Fehér Lótusz című sorozatok után még csak ígéretes üdvöskének számított, az Imádlak utálni, a Madame Web és a Szeplőtlen óta viszont már egyértelműen ő Hollywood új női világsztárja.

VISSZHANG: FILM
Interjú a herceggel


Az angol királyi család szerepe jó nagy átalakuláson ment át a fennállása óta, ma már inkább csak tévésorozatok és filmek témaadójaként látja hasznukat az ember.

VISSZHANG: FILM
A filmrajongó


A valóságbeli tájékozódásra is csak filmélmé­nyei­nek koordináta-rendszerében képes mozibubus viszontagságait tárgyaló zsáner alapesete Woody Allen.

VISSZHANG: LEMEZ
Wagner: Parsifal


Kirill Szerebrennyikov rendező megosztó produkciójában egy orosz büntetés-végrehajtási központba száműzte a Grál-lovagot...

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Figyelem megzavarására alkalmas


Kelemen Kristóf ötödször rendez a Trafóban, most épp közösségi színházat, Brecht A rendszabály című tandrámája nyomán.

VISSZHANG: LEMEZ
Elbow: Audio Vertigo


Már régóta csak az a kérdés az Elbow-val kapcsolatban, hogy jó vagy nagyon jó lesz a következő lemez.

VISSZHANG: KÖNYV
László Noémi: Pulzus


A kötet versei három, nagyjából azonos hosszúságú ciklusba rendezve kalauzolnak a kompozíció központi figurájaként megjelenő lírai én életének meghatározó helyszíneire.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Fallout


Kétszáz évvel járunk a nukleáris apokalipszis után.

VISSZHANG: FILM
A Majomember


„John Wick Mumbaiban” – harsogja a marketinganyag.

VISSZHANG: LEMEZ
Vampire Weekend: Only God Was Above Us


A gyerekdalok egyszerűsége, az afrikai pop furcsa ritmusai és a Beach Boys-lemezek derűs idillje keveredett a Vampire Weekend 2008-as, cím nélküli debütáló lemezén.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2024/16.


Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2024/16.

Rövid hírek: agy, bozon, szabály...

Snoblesse Oblige 2024/16.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2024/16.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

FILM

VAKLÁRMA
A vérbőség zavara


Hihetetlen, hogy milyen gyorsan „regenerálódik” a társadalom teste még a nagyobb megpróbáltatások után is.

ÉLET + MÓD

A SZOBANÖVÉNYTARTÁS RÉGI-ÚJ DIVATJA
Megtiltani nem lehet


Gyors ütemben bővül a szobanövények piaca. Akármennyi pénzt el lehet költeni, és nemcsak a növényekre, hanem számos egyébre: ültetőközegre, tápra, gyökereztetőre és kaspóra.

LÉLEK

INTERJÚ
„A kiégés dupla költség”

Kánya Kinga szociológus

Az esélyegyenlőségért folyó civil munkában is aktívan részt vevő szociológus egy ideje a gyásszal és a veszteségélménnyel foglalkozik. A gyerekgyászról szóló kiállításról, a Kár című közösségi színházi előadásról és a kiégés elleni védelemről beszélgettünk vele.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Bubele


Bubele – elzászi maceszpalacsinta

LOKÁL

HELYRAJZI SZÁM
Pesterzsébeti városháza


Erzsébetfalva ugyanúgy jött létre, ah
ogy oly sok Budapest környéki település a 19. század végén: felparcelláztak egy pusztaságot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.